Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Tarmbakterierna och hjärnan

2016-03-12 07:00 #0 av: Magi-cat

Det talas väldigt mycket om tarmflora och tarmbakterier just nu. Allt mer fakta talar för att bakterierna i tarmen har en avgörande betydelse för hälsan och t.o.m. hjärnans funktion. Man talar t.o.m. om ett paradigmskifte inom neurovetenskap och satsar stora summor på forskning om tarmfloran.

Det finns t.ex. samband mellan tarmflora och autism. Exakt hur vet man inte ännu, men immunförsvaret spelar en roll och likaså vagusnerven, kranialnerv X, som förbinder hjärnan med buken.
Bakteriers avfall kan också påverka hjärnan.

Störst inverkan har mikrobiomet tidigt i livet. Det mikrobiella livet hjälper hjärnan att utvecklas normalt, kan man säga. Dålig bakterieflora kan ge stressymptom och beteendeproblem.
Därför är det viktigt vid t.ex. kejsarsnitt att babyn får kontakt med moderns vaginalbakterier.

Möss som fötts upp utan bakterieflora har fått förändringar i hjärnans struktur och funktion samt även i beteende. De frisätter mer hormoner och blir mer stressade och oroliga. Intressant nog kunde effekten fås att gå tillbaka med tillskott av Bifidobacterium infantis.

När friska möss fick tillskott av Lactobacillus gick deras stressrespons och ångestbeteende ner.

De rätta bakterierna kan också förbättra inlärning, har man funnit vid djurförsök.(2) Nu ska man göra försök med människor för att se om fördelaktig bakterieflora kan förbättra också deras kognitiva funktioner.

Det viktigaste sättet för en vuxen att bibehålla och underhålla en hälsodam tarmflora är förstås via maten. Det återstår att studera vilken mat som är den bästa.

1. http://www.nature.com/news/gut-brain-link-grabs-neuroscientists-1.16316

2.http://www.bbc.com/future/story/20140221-can-gut-bugs-make-you-smarter?ocid=fbfut

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-12 12:47 #1 av: Sindri

Läs Charmen med tarmen, av Giulia Enders. En av de bästa och nyttigaste böckerna jag läst. Har jag sagt det förr ? Glad

Håller på med omläsning, det är mycket att ta in.

Anmäl
2016-03-14 17:02 #2 av: Annielle

Jag tycker att boken den nya boken Magsmart av David Jonsson är bättre på vissa sätt än Charmen med tarmen, tycker att den är mer konkret hjälpande dessutom.

En bok för alla helt klart! Så viktigt att veta hur viktigt för både den psykiska och fysiska hälsan just  en bra tarmflora är, eller som den har bytt namn till nu tarmbiota eftersom flora egentligen syftar på växter.

Biota betyder ungefär: De levande organismerna på en viss plats.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-14 17:59 #3 av: Sindri

Jättekul att det kommer fler böcker om det här. Känns som om det bara är början på ännu en Matrevolution. Hörde häromdagen också talas om Matmyten av Tim Spector, som också verkar spännande.

Anmäl
2016-03-14 19:57 #4 av: Annielle

Ja, det är ju jättekul och bra att det får mer fokus! Glad

Ja, Matmyten verkar också jätteintressant, den ska jag definitivt låna på bibblan när jag kan få tag på den! (50 pers i kön på den boken just nu hos mig!!!)

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-05-11 21:59 #5 av: Magi-cat

Det är bakterierna som styr...

De formar fostrets och det lilla barnets hjärna och kan vara viktiga pusselbitar i psykiska diagnoser.

Vetandets Värld, ca 20 min:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/718087?programid=412

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-03-06 18:06 #6 av: Magi-cat

Sambandet mellan mag-tarmbakterier och hjärnan har ytterligare stärkts. Åtminstone i ännu en mus-studie.

"“This is a landmark study because it moves the field beyond a simple association, and towards evidence that changes in the microbiota impact both intestinal and behavioral responses in IBS,” said Giada De Palma, the study’s first author and research associate with the Farncombe Family Digestive Health Research Institute."

Eftersom studien visar att mikrobiomet kan influera hjärnan kommer man att intressera sig för nya terapimetoder. Vidare föreslår man eventuellt samband med störningar/förändringar i hjärnans funktion som ångest, autism, Parkinsons sjukdom och MS.

http://neurosciencenews.com/microbiota-gut-brain-6183/?hootPostID=8119954f269346993fca5448f12f1f6f

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.