Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Kan rätt näring förbättra minnet vid Alzheimers?

2016-03-19 07:00 #0 av: Magi-cat

Enligt finländsk forskning ligger det något i att rätt näring kan förbättra minnet vid Alzheimers, även om studien inte gav entydiga resultat.

En försöksgrupp fick en specialkomponerad, patenterad, näringsdryck och jämfördes med en kontrollgrupp.

I två år varade studien, med 311 försökspersoner med Alzheimer i tidigt stadium.

Vissa näringsämnen verkar skyddande för hjärnan och minnet och det gäller att kombinera dem. 

Hjärnan krympte också mindre på dem som fick tillskottet jämfört med kontrollpatienterna.

Hur gick det då i de kognitiva testerna för de olika grupperna?

När det gällde episodiskt minne presterade försöksgruppen som fått tillskott bättre.

Men när det kom till ord och att komma ihåg ord presterade inte försöksgruppen bättre.

Detta visar att det är mycket man ännu inte vet om den här sjukdomen och vad som kan hjälpa patienterna. Men några av symptomen vid Alzheimers blev ändå bättre, så detta kan vara något att bygga vidare på.

Näringsdrycken innehöll:

"These include uridine monophosphate, choline, omega–3 fatty acids, phospholipids, vitamin C, vitamin E, selenium, vitamin B6, vitamin B12, and folic acid."

http://www.sciencealert.com/nutrient-drink-helps-protect-memory-in-early-alzheimer-s-patients-study-finds

Jag förstår fördelarna med att använda ett speciellt kosttillskott vid en studie, men allmänt är det förstås bättre att äta riktig mat med ett rikt innehåll på ämnen som är bra för hälsan och för hjärnan.

En annan artikel presenterar blåbär som ett födoämne som hjälper upp de kognitiva funktionerna vid Alzheimers.

Försöksgruppen som fick blåbär presterade bättre på minnestest och kom också ihåg ord bättre. Tyvärr bekräftades inte resultatet i ett nytt test, vilket väl visar att detta inte är enkelt att testa och att det kan vara en kombination av flera födoämnen som fäller utslag.

I djurtest har man funnit att anthocyaniner, det ämne som ger blåbär dess färg, har förbättrat minnet.

http://www.medicaldaily.com/blueberries-alzheimers-disease-anthocyanins-377615#.VuYm3hRtRZk.facebook

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-20 21:32 #1 av: NiklasTyreso

Bäst är troligen att äta en stor mängd olika nyttiga matvaror varje vecka som innehåller de olika nyttiga ämnena.

Anmäl
2017-03-19 08:17 #3 av: Magi-cat

På tal om rätt näring så finns det förespråkare för att Alzheimers sjukdom kan kallas diabetes typ 3 och att gluten är roten till allt ont, ungefär.

http://bigthink.com/devil-in-the-data/alzheimers-is-type-3-diabetes?utm_campaign=Echobox&utm_medium=Social&utm_source=Facebook#link_time=1488836399

Självklart är det högst väsentligt med bra mat och rätt näring, men vad är det rätta? Det rätta tycks dessutom variera jorden runt. För att inte tala om vilka trender som just då är förhärskande.
Det finns kanske en risk för, är jag rädd, att sjukdomar blir till något man "ätit sig till", dvs man har inte tränat och ätit rätt. Allt finns i ett komplicerat sammanhang där vi inte känner alla faktorer, så det får aldrig bli något skuldbeläggande på enskilda människor!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2017-03-19 16:37 #4 av: Annielle

Har även läst om att blåbär ska hjälpa vid PTSD, självklart kan det inte bota PTSD ensamt, men tydligen minska lidandet i alla fall Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.