Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Smaskljud och intelligens

2016-03-27 18:17 #0 av: Magi-cat

Enligt en artikel i Illustrerad Vetenskap kan avsky för smaskljud (eller egentligen störningar och förmåga att sortera dem) tyda på hög intelligens och kreativitet!

Vid ett experiment vid Northwestern University etableras ett direkt samband mellan det sensitiva (känsliga) sinnet och hög intelligens.

97 försökspersoner fick först lösa uppgifter via kreativt tänkande. När personerna fick göra testet igen utsattes de också för korta, höga pipljud. Man fann då att de personer som presterade bäst på det första testet blev mest distraherade av pipljuden.

"Den ledande forskaren, Darya Zabelina, förklarar att personer med hög kreativ intelligens konstant suger in intryck med samtliga sinnen och är kapabla att kombinera sinnesintrycken till en bättre helhetsuppfattning."

Samma nyhet:

http://www.newsner.com/2016/03/ny-forskning-de-som-hatar-smaskljud-aer-i-sjaelva-verket-genier/

Och här:

"Tappar du lätt koncentrationen av höga ljud? Går du helt bananas när någon smaskar?

Grattis! Då kan det vara ett tecken på hög intelligens."

http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/hatar-du-smaskljud-da-kan-du-vara-ett-geni/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-27 18:18 #1 av: Magi-cat

Jag har inte läst originalet (länken fungerar inte i Ill.vet.) men är det inte en del som haltar här? Finns det öht någon som gillar smaskande? Att dra slutsatser om intelligens från känslighet för störningar verkar lite brådstörtat.
De svenska artiklarna kan förstås ha skruvat till rubrikerna lite...

Är ni känsliga för höga ljud, smaskande och allsköns störningar?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-27 18:38 #2 av: Skorpion76

När man dammsuger soffor, sängar, sätena i bilen, kläder etc med ett mindre textilmunstycke eller bara röret får jag panik! Jag klarar bara inte av det! Ljudet är fruktansvärt för att inte säga vidrigt! Yikes! Jag får rysningar och magen knyter ihop sig. När jag utreddes för autism togs det här upp som ett tecken på autism, men jag vet inte vad det skulle ha med autism att göra. 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-03-27 19:59 #3 av: Magi-cat

Varför blir det så konstig text i #1? Förskräckt Störigt värre.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-03-28 01:11 #4 av: Tourette_Mannen

Ännu ett bevis på att jag är väldigt intelligent alltså. Ska vi tolka det som att personer som smaskar är lågintelligenta?

Anmäl
2016-03-31 07:51 #5 av: Sommarek

Jag har hyperacusis (överkänslig hörsel),  vilket gör att jag lätt störs av somliga ljud. Smaskande är absolut ett av de värsta; det kan jag må fysiskt illa av. (Om någon sätter upp porslin i ett skåp får jag fruktansvärt ont av det ljudet - det är som att någon boxar mig direkt på trumhinnan.) Min IQ påstås vara 164, så det stämmer väl in på min smaskfobi.  *g*

Å andra sidan finns det de som förespråkar att misofoni är en psykisk störning, så odelat positivt är det väl inte.   ;)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus 

Anmäl
2016-03-31 08:07 #6 av: Magi-cat

#5 Jaså, psykisk störning? Eller tillgång, det är frågan, när det gäller egenskaper utöver det vanliga. GladCool

Jag är f.ö. också känslig för starka sinnesintryck.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.