Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Downs Syndrom

2016-03-30 06:46 #0 av: Skorpion76

Den mest kända formen av utvecklingsstörning är Down's Syndrom. och jag saknar verkligen någonstans att kunna berätta om det. eftersom man både kan ha lättare former av funktionsnedsättningen, men också svårare. Barn med Downs börjar alltid med teckenspråk när de ska börja lära sig att prata och en del stannar kvar i teckenspråksstadiet medan andra lär sig att prata.  De har sneda ögon och i händerna har de en enda rak linje. De är yviga i gesterna och rätt som det är kan de kasta sig om halsen på dig när du minst anar det. De föds ofta med hjärtfel också. Anledningen till att personer med Downs ser så lika ut är därför att skadan beror på en kromosomavvikelse. Ett barn som föds ska normalt ha 46 kromosomer eftersom det kommer 23 från mamman och 23 från pappan, men ett barn med Downs har alltså fått 47 kromosomer och felet ligger i den 21:a kromosompåsen. 
Här kommer två filmer om funktionsnedsättningen! 
1 - Martina - mot alla odds 
http://www.oppetarkiv.se/video/1146569/martina-mot-alla-odds?ac=martina
2 - Outsiders - Downs Syndrom
http://www.dplay.se/outsiders/season-6-snygg-smart-med-downs-syndrom/

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-03-30 14:12 #1 av: Magi-cat

Några fakta från Föreningen Downs Syndrom:

* Downs Syndrom är en diagnos, inte sjukdom. De flesta med Downs Syndrom är friska, men kan ha en förhöjd risk att få vissa sjukdomar.

* En person med Downs Syndrom kan ha inlärningssvårigheter eller långsam inlärning. Använd de orden, inte "utvecklingsstörning". 
Förr sade man "mongoloid", vilket inte är ett accepterat språkbruk idag!

* Downs Syndrom finns i tre former: Trisomi 21, Trisomi 21 Mosaik,  och Trisomi 21 Translokation.
Vanligast är fullständig Trisomi 21, vilket betyder att personen har tre st 21-kromosomer.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-30 14:25 #2 av: Magi-cat

Hittade en uppgift på Down Syndrom-föreningens sida som jag inte visste:

Alla kan ha en liten släng av Downs.....

Eventuellt har alla några celler med trippel av kromosom 21! De förbättrade analysmetoderna på senare år visar att arvsmassan är mycket mer föränderlig och dynamisk än man tidigare trott.

När man undersökt aborterade foster av kvinnligt kön har man funnit att rentav de flesta, eller möjligen alla,  kvinnor är könscells-mosaiker T21 "och att det i själva verket är graden av T21 mosaicism i foster-äggstockarna som avgör sannolikheten att få ett barn med T21 Downs syndrom."

Det verkar också som att det är normalt att kroppens celldelningar ger upphov till ett antal celler med T21. Detta märks dock bara när antalet kommer över en viss tröskel.

"Ur denna synvinkel skulle det faktiskt vara mer korrekt att säga att vi alla har en ”touch” av en förvärvad snarare än en medfödd form av DS."

http://www.svenskadownforeningen.se/vi-kan-alla-ha-lite-downs-syndrom/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-03-30 18:24 #3 av: Magi-cat

Tydligen är det mellan 40 och 50 % av barnen som föds med Downs Syndrom som har hjärtfel. Detta kan vanligen opereras.

http://www.1177.se/Vastmanland/Tema/Funktionsnedsattning/Habilitering/Diagnoser/Downs-syndrom/

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-04-04 07:24 #5 av: Skorpion76

#2 Det är aldrig fel att ställa frågan eftersom det kanske  finns någon här som antingen är anhörig till eller jobbar med psykiskt utvecklingsstörda! 

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2016-04-04 08:10 #7 av: Magi-cat

#5 Självklart, det är en mycket angelägen fråga, enligt min mening!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-04-04 16:02 #8 av: Skorpion76

#7 Precis!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl
2018-03-21 07:50 #9 av: Magi-cat

Skorpion, jag lade till tråden i lexikon.

Passar bra att putta upp tråden idag, när vi har Rocka-sockorna-dagen!

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-21 12:49 #10 av: [broderbob]

Vi är som batterier spridda med energi, glädje, kärlek och envishet”, säger bloggaren och föreläsaren Amanda Malmberg på Internationella Downs syndrom-dagen.

https://www.svt.se/opinion/amanda-malmberg-downs-syndrom-ar-min-superkraft

Anmäl
2018-03-21 12:59 #11 av: [broderbob]

På onsdag är det Internationella Downs syndromdagen men redan under söndagen hyllades människors olikheter på Rocka sockorna-festivalen på Världskulturmuseet i Göteborg.En av festivalens besökare var 15-åriga Line Arnewid från Torslanda. Hon berättar att hon haft en rolig dag och att det är mycket folk på plats.


Jag har en socka som är grå och en ljusgrå med stjärnor, säger hon.Syftet med att rocka sockorna är att på ett lekfullt sätt visa och stå upp för mångfald i samhället och att alla människor är lika mycket värda med samma rättigheter.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/olikheter-hyllades-pa-rocka-sockorna-festival

Anmäl
2018-03-21 13:12 #12 av: [broderbob]

Varför ska vi Rocka sockorna på Internationella Downs syndrom-dagen? Amanda Malmberg berättar varför hon tycker dagen är så viktig.

Amanda Malmberg: ”Downs syndrom är min superkraft!”

DEBATTINLÄGG ”Vi är som batterier spridda med energi, glädje, kärlek och envishet”, säger bloggaren och föreläsaren Amanda Malmberg på Internationella Downs syndrom-dagen.

https://www.svt.se/opinion/amanda-malmberg-downs-syndrom-ar-min-superkraft

Anmäl
2018-03-21 13:15 #13 av: [broderbob]

Downs Syndrom

  • Beror på en kromosomförändring – personer med Downs syndrom har i de allra flesta fall tre exemplar av kromosom 21, och därmed alltså 47 kromosomer i cellerna i stället för 46.
  • Personer med Downs syndrom har inlärningssvårigheter av varierande grad. Diagnosen innebär en ökad risk för medfött hjärtfel, hormonrubbningar och leukemi. Däremot är risken för att drabbas av vissa andra cancerformer och hjärt- kärlsjukdomar mindre hos personer med Downs syndrom.
  • I Sverige har ungefär ett barn av 700-800 Downs syndrom. Sannolikheten för att barnet ska ha Downs syndrom ökar ju äldre föräldrarna är.

Källa: Svenska Downföreningen, Läkartidningen, Nationalencyklopedin (TT)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.