Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Nervceller i huden är smarta

2016-03-31 08:37 #0 av: Magi-cat

Enligt en studie vid Umeå Universitet gör nervcellerna i huden så avancerade beräkningar som man tidigare trott att bara hjärnan kan utföra! Studien är publicerad i Nature Neuroscience,

Nervcellerna som reagerar på beröring har trådar som förgrenar sig i huden så att varje tråd har många känsliga zoner.

Nervcellen skickar signaler till hjärnan om beröringen men intressant nog har den redan gjort avancerade geometriska beräkningar om det berörande objektet. Data som registreras och skickas vidare är dels om beröringens intensitet, dels om objektets form.

"– Det kanske mest överraskande resultat i vår studie är att de perifera nervceller som engageras när fingertopparna undersöker ett föremål utför samma typ av beräkningar som nervceller i hjärnbarken gör. Lite förenklat innebär det att våra beröringsupplevelser redan bearbetats nervceller i huden innan de når hjärnan för vidare bearbetning, säger Andrew Pruszynski."

http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/nervceller-i-manniskans-hud-gor-avancerade-berakningar.cid238881

Artikeln på engelska. Studien i NN.

Det är väldigt intressant, tycker jag. Det är inte "bara" hjärnan som är central. Nervcellerna i huden har redan gjort en beräkning.

Det låter också logiskt om man ser till det embryologiska stadiet då ektodermet bildar hud och nervsystem. Själva hjärnan bildas senare.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-04-27 15:31 #1 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.