Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Blindsyn

2016-04-08 07:45 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Blindsyn (eng: blindsight) är det något förvånande fenomen där man trots blindhet pga skada i primära syncentrum ändå har viss förmåga att "se" ett föremål som finns i det blinda fältet, trots att man inte är medveten om att det är där. 

Hur kan det komma sig att man ser fast man inte ser?

Seendet är uppdelat i två system, ett evolutionärt äldre och ett nyare.

Informationen från ögonen delas först upp så att höger halva av synfältet går till vänster halva av hjärnan och tvärtom. I hjärnan leds sedan signalen till de två systemen.

Den första vägen är evolutionärt mycket gammal och går via övre fyrhögen på hjärnstammens ovansida till tinningloben.

Den andra, nyare, vägen går via talamus till den optiska synbarken i hjärnans nacklob. Detta är det nyare system som ger oss vårt medvetna seende.

Om hjärnbarken skadas kan den medvetna synupplevelsen utebli, men den äldre vägen finns kvar och man har alltså blindsyn.

Egentligen har alla, även seende, blindsyn eftersom vi reagerar på intryck som kommer från sidan i synfältet innan vi blir medvetna om dem.

 https://sv.wikipedia.org/wiki/Blindsyn

http://www.psykologiguiden.se/www/pages/?Lookup=blindsyn

 http://hjarnfysik.blogspot.se/2011/03/blindsyn.html

Peace

Anmäl
2018-10-04 09:53 #2 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.