Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Bli smartare med en tupplur om dagen

2016-04-10 09:10 #0 av: Magi-cat

Barn och gamla gör det, katter gör det, t.o.m. hundar tar en catnap och vanliga vuxna borde också göra det: ta en tupplur på dagen!

Det verkar som om det är nyttigt att slumra till en kort stund mitt på dagen, helst mellan kl 14 och 16. Den korta lilla tuppisen har en rad goda effekter som bättre humör, snabbare reaktionstider och bättre resultat på test för logisk resonerande, uppmärksamhet och minne.

Det ska vara en kort "nap", max 20 minuter. Sover man längre, upp emot en timme blir man lätt lite seg och det kan inverka på nattsömnen.

http://www.scientificamerican.com/article/can-napping-make-us-smarter/

(bild från pixabay.com)

Peace

Anmäl
2017-04-04 15:05 #3 av: Magi-cat

En tupplur är också gott för barn som lär sig nya ord.

Hos personer som lär sig nya ord och får en tupplur därefter noteras en förhöjd aktivitet i hjässloben i ett område där språk behandlas.

Samma sak verkar gälla treåringar, enligt en studie vid University of Arizona.

39 barn fick lära sig påhittade verb illustrerade av skådespelare. Därefter fick en grupp barn sova i minst en halvtimme medan de andra fick vara vakna.

Nästa dag fick barnen höra orden igen men illustrerade av andra skådespelare. Det visade sig att tupplursbarnen hade lättare att komma ihåg de nya orden. Dessutom var de bättre på att generalisera och kopplade i lägre utsträckning än den vakna gruppen ihop verben med en viss skådespelare.

källa: Tidskriften Språk; 2017:03

Lite OT, men...undrar just hur de fick barnen att sova på beställning. Somnar

Peace

Anmäl
2019-08-22 08:19 #4 av: Magi-cat

Angående tupplurar, puttar upp den här tråden. Cool

Peace

Anmäl
2019-09-03 19:57 #5 av: Soligajag1

#0 Visst stämmer det med att ta en tupplur mitt på dagen , mellan  14-16 , men alla som jobbar då , kan väl inte ta en paus på så vis.  iaf. inte om man jobbar inom Café -och Restaurang branschen.  eller ens inom vården.  Funderar  

HH Glad 

Anmäl
2019-09-06 12:16 #6 av: Maria

Så smart jag borde varaSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2019-09-06 12:18 #7 av: Magi-cat

#6 Det är du. Glad

#5 Det är nog för det mesta långt ifrån ens tänkbart att man på jobbet skulle kunna ta sig en tupplur.
Men kanske det kan ingå i friskvården i en framtid? Glad

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.