Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Bli smartare med en tupplur om dagen

2016-04-10 09:10 #0 av: Magi-cat

Barn och gamla gör det, katter gör det, t.o.m. hundar tar en catnap och vanliga vuxna borde också göra det: ta en tupplur på dagen!

Det verkar som om det är nyttigt att slumra till en kort stund mitt på dagen, helst mellan kl 14 och 16. Den korta lilla tuppisen har en rad goda effekter som bättre humör, snabbare reaktionstider och bättre resultat på test för logisk resonerande, uppmärksamhet och minne.

Det ska vara en kort "nap", max 20 minuter. Sover man längre, upp emot en timme blir man lätt lite seg och det kan inverka på nattsömnen.

http://www.scientificamerican.com/article/can-napping-make-us-smarter/

(bild från pixabay.com)

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-04-04 15:05 #3 av: Magi-cat

En tupplur är också gott för barn som lär sig nya ord.

Hos personer som lär sig nya ord och får en tupplur därefter noteras en förhöjd aktivitet i hjässloben i ett område där språk behandlas.

Samma sak verkar gälla treåringar, enligt en studie vid University of Arizona.

39 barn fick lära sig påhittade verb illustrerade av skådespelare. Därefter fick en grupp barn sova i minst en halvtimme medan de andra fick vara vakna.

Nästa dag fick barnen höra orden igen men illustrerade av andra skådespelare. Det visade sig att tupplursbarnen hade lättare att komma ihåg de nya orden. Dessutom var de bättre på att generalisera och kopplade i lägre utsträckning än den vakna gruppen ihop verben med en viss skådespelare.

källa: Tidskriften Språk; 2017:03

Lite OT, men...undrar just hur de fick barnen att sova på beställning. Somnar

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.