Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Aromachologi - hur dofter påverkar oss

2016-04-12 20:00 #0 av: Magi-cat

Vi möter lukter överallt och de påverkar oss hela tiden - humöret, beteendet och t.o.m. vår fysiologi. Även om vi inte är medvetna om det...

Aromachologi är det vetenskapliga sättet att undersöka hur dofter influerar oss.

Det finns i huvudsak två teorier om dofters påverkan på oss; den farmakologiska och den psykologiska teorin.

Den farmakologiska teorin talar om att lukter har en direkt effekt på nervcellerna och signalämnen i hjärnan som påverkar hjärtfrekvens och blodtryck.

T.ex. finns det stöd för att lavendel verkligen har den lugnande effekt den länge tillskrivits, genom att den förändrar nervcellsaktiviteten på ett sätt som ger en rogivande inverkan.

Lavendel påverkar inte bara via inandning, utan kan också tas upp via blodet.
I en studie applicerade man lavendelolja på försökspersonernas hud men lät dem bära andningsmask så de inte kände doften. Det visade sig att deras blodtryck sjönk efter 20 minuter!
Det tyder på att ämnen i den essentiella oljan tas upp via blodbanan. Således kan massagebehandling ha effekt både genom oljan som används och den fysiska beröringen.

Men effekten av dofter är ofta omedelbar! Om det tar 20 minuter att påverkas via blodbanan, hur kan den omedelbara effekten förklaras?

Då kommer vi in på den psykologiska teorin, att dofter påverkar oss genom inlärning och tidigare erfarenheter samt förväntningar.

Faktiskt så påverkar positiva dofter inte bara kroppen, utan även vad vi uträttar, produktiviteten. I en studie fann man att personer som jobbade i närvaro av en god doft satte upp högre mål, uppskattade sig själva mera och hade mer effektiva arbetsstrategier än de som inte hade någon doft att glädja sig åt.

Åt motsatt håll försämrade otrevliga dofter personers omdöme och gjorde dem lättare frustrerade...

källa: Gospic/Sjövall: "Neurodeisgn - inredning för hälsa, prestation och välmående.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-14 10:49 #1 av: Magi-cat

En mycket kort men informativ video om hur luktsinnet fungerar:

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-14 15:34 #2 av: Loris M

Intressant! När det gäller den psykologiska effekten så tänker jag att vissa dofter kan få oss i en viss stämning om vi förknippas en viss doft men en specifik person eller händelse. Det kan också vara omvänt att vi nästan kan förnimma en viss doft när vi tänker på en specifik person. Att doften väcker minnen. Det här är alltså bara egen (och andras) erfarenhet utan vetenskaplig stöd. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-14 19:08 #3 av: Wowy

Jag älskar doften av lavendel. :) Jag har en lavendelpåse under kudden som jag doftar på med jämna mellanrum.

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2016-04-14 19:58 #4 av: Magi-cat

#3 Visst är det härligt!

Vacker färg också på lavendel...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-04-14 21:07 #5 av: Wowy

#4 Det är underbart. Innan jag ska sova för jag påsen till näsan och drar in. Ett bra sätt att avsluta dagen på! Och ett bra sätt att börja dagen på. :)

"Vi som lever är bara döda på semester, nån sorts sommargäster" Bodil Malmsten

/Wowy, medarbetare på Vegan iFokusSol

Anmäl
2018-04-04 07:57 #6 av: Magi-cat

Blomma

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-06-15 19:42 #7 av: Magi-cat

I den utmärkta boken "Happy Food" (Ekstedt/Ennart) tar man bl.a. upp hur värdefullt det är med färgrik mat. Färgen "signalerar" att den är hälsosam, liksom att doft och smak gör det. 
Växternas färgämnen ger våra inre organ antioxidanter och dofterna gör detsamma. Det är nämligen ofta de hälsosamma polyfenolerna som doftar.

Likaså tar man upp att essentiella oljor skulle kunna ha en stressreducerande effekt, även om forskningen på området inte är så omfattande.

Men det finns studier som visar att inandning av väldoftande oljor verkar ångestlindrande. 

I en studie lät man kvinnor lukta på saffran i så utspädd form att den inte kunde urskiljas medvetet. Försöksgruppen hade efter 20 minuter mindre stresshormoner än kontrollgruppen och kvinnornas symptom på ångest och oro hade minskat.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-07-01 03:18 #8 av: hejkomochhjälpmig

Itressant! Lukter är superviktigt för mig av någon anledning, de påverkar mig väldigt, men jag avskyr verkligen stanken av lavendel - den klarar jag knappt av. Saffran tycker jag luktar gott dock :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.