Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Inflammationer kan vara positiva för hjärnan

2016-04-15 08:47 #0 av: Loris M

Nya forskningsrön från Lunds universitet i samarbete med forskargruppen från Israel, som är väldigt intressanta och går emot det vi tidigare vetat och trott när det gäller inflammationer som brukar inträffa i den skadade delen av hjärnan hos personer som fått en stroke. De kom fram i sina studier att inflammationen (som man annars brukar bekämpa med alla medel) kan ha positiva effekter och hjälper hjärnan att självläka. De menar också att många stroke patienter blir bättre med tiden, men att man inte vetat vad denna förbättring beror på. Förrän nu. Forskaren menar att det handlar om ett paradigmskifte. 

"Dagens behandling mot stroke går framför allt ut på att lösa upp eller plocka bort den blodpropp som orsakar stroken. Men sådana behandlingar måste sättas in mycket snart efter skadan, vilket gör att de flesta strokepatienter inte hinner få dem. En framtida behandling, som bygger på forskarnas nya rön och syftar till att förbättra självläkningen, skulle däremot kunna göras senare. Den skulle kunna sättas in under de första veckorna i stället för under de första timmarna efter en stroke.

Forskargruppen har inriktat sig på vad som händer i hjärnan under detta senare skede. De har bland annat kunnat visa att hjärnan bildar nya nervceller från sina egna stamceller efter en stroke. Nu vill de gå vidare genom att i försöksdjur testa om det går att förbättra självläkningen genom att tillföra fler monocyter till hjärnan eller stimulera benmärgens produktion av monocyter."

Källa

Forskargruppen hoppas på att deras rön ska leda till nya behandlingssätt av stroke i framtiden. Studien publicerades alldeles nyligen i den internationella vetenskapliga tidskriften Journal of Neouroscience. Här kan ni läsa hela studien! 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-04-15 09:07 #1 av: Magi-cat

Det var intressant, ett paradigmskifte verkligen!

Att inflammation  kan vara positivt låter helt rimligt. Att understödja självläkningen kan bli framtidens medicin.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-05-29 09:23 #3 av: [NeferNefer]

Ja, om inflammationer är kroppens sätt att läka är det ju intressanta nyheter! Kanske ett steg mot att behandla orsakerna, inte symptomen Tummen uppOch det innebär ju nya sätt att behandla strokepatienter. Spännande!

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-05-29 09:30 #4 av: Maria

Oj det var spännande läsning.

/Maria

 

Anmäl
2017-08-12 08:44 #6 av: Maria

En tanke till alla försöksdjur som möjliggör dessa studier.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.