Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Autism avslöjas med magnetkamera

2016-04-28 15:48 #0 av: Magi-cat

Genom att med magnetkamera avbilda hjärnaktiviteten i ett område,  kan man se hur väl en viss hjärnkrets fungerar hos enskilda patienter, enligt ny forskning vid bl.a. LiU och Sahlgrenska.

Den här metoden mäter aktiviteten i en hjärnkrets som är knuten till socialt samspel, något som personer med autismspektrumtillstånd kan ha svårigheter med. Nu kan man mäta hur väl den här kretsen fungerar och på så sätt följa behandling och utvecklingsförlopp.

Konstigt nog kunde metoden inte användas på flickor och man vet inte riktigt varför.

"– Autismspektrumtillstånd är nästan fem gånger vanligare hos pojkar än flickor, och vi vet inte varför det är så. Våra resultat tyder på skillnader i hur tillståndet uttrycks i hjärnan, men mer forskning krävs för att förstå de bakomliggande mekanismerna, säger Malin Björnsdotter."

Studien är publicerad i JAMA Psychiatry.

http://liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.680668/?l=sv

Se bilderna i länken hur utseendet på den aktuella hjärnkretsen skiljer sig åt hos pojkar med resp. utan autism.

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-04-28 17:30 #1 av: Annielle

Skulle vara bra om de kunde se ADHD på detta sätt också, så att man slipper få fel diagnos eller bli underdiagnosticerad....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.