Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Om den sista hippien eller musik och minnen...

2016-05-11 08:15 #0 av: Magi-cat

Oliver Sacks, Blomma den nu bortgångne neurologen och författaren, har berättat om Greg H, den sista hippien. Det är samtidigt en berättelse om minnet. Och om minnet länkat till musik.

Året var 1967, the Summer of Love, och Greg H började som så många andra att använda droger och hoppade av skolan. Sedan slutade han med droger och anslöt sig till Hare Krishna och kom till templet i New Orleans.

Hans föräldrar träffade honom regelbundet men inte ofta. De fann att Greg blev allt mer inbunden och frånvarande och han satt ofta som med ett förklarat leende på läpparna. Hans syn blev sämre, men det förklarades på ett spirituellt sett. 
Så småningom blev föräldrarna allt mer oroliga och chockade när Greg endast upprepade "idiotiska fraser" (enligt fadern) eller satt och lallade sånger. 

Till slut var Greg helt blind och de fick med honom till en neurokirurg som konstaterade en tumör, stor som en grapefrukt. Den tryckte på frontalloberna, temporalloberna och vissa andra delar av hjärnan.

Oliver Sacks träffade Greg första gången 1977. Det visade sig att Gregs minnen hade stannat vid 1967. Han älskade musik och allra bäst mindes han en konsert med favoritbandet Greatful Dead som han hade sett uppträda i Central Park 1967. Repertoaren kom han ihåg i detalj liksom vad alla bandmedlemmarna hette och favoritlåten Tobacco Road sjöng han felfritt!

När Greatful Dead 1991 skulle hålla konsert i Madison Square Garden köpte Oliver Sacks biljetter och tog med Greg dit. Greg sjöng med i alla låtar och njöt av varje minut. Han levde ju på 60-talet (i sitt huvud) och kunde dem alla utantill.
Men det här var trots allt några år senare och när bandet spelade nyare låtar blev Greg fundersam. Det lät futuristiskt, något "exerimental stuff", tyckte han...

Dagen efter konserten frågade Oliver Sacks vad Greg tyckte om Greatful Dead.
Greg svarade: ”Great group, I love them. I heard them in Central Park and the Fillmore East”.

Konserten kvällen före var helt borta ur minnet och han hade aldrig varit i Madison Square Garden...

Detta är en sann historia och den har också blivit film.

https://hjarnbloggen.wordpress.com/2011/03/04/the-last-hippie-eller-musik-och-minnet/

https://hjarnbloggen.wordpress.com/page/8/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-18 10:41 #3 av: Maria

Spännande. Har du någon aning om vad filmen heter? Länkarna går till Greatful deads musik gissar jag.

Undrar hur det känns för honom? Är han medveten om sin situation så att han tycker den är jobbig eller har han bara stannat i 1967 och är nöjd med det?

/Maria

 

Anmäl
2018-05-18 20:01 #4 av: Magi-cat

Här berättar Oliver Sacks själv om Greg. (ca 5 min):
Greg lever upp när han är i sin musik. Det låter inte som om han är medveten om sin situation, utan han är i den tiden, på nytt och på nytt.

Filmen heter "The music never stopped".

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2018-05-19 07:29 #5 av: Maria

Intressant. TackGlad

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.