Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Om den sista hippien eller musik och minnen...

2016-05-11 08:15 #0 av: Magi-cat

Oliver Sacks, Blomma den nu bortgångne neurologen och författaren, har berättat om Greg H, den sista hippien. Det är samtidigt en berättelse om minnet. Och om minnet länkat till musik.

Året var 1967, the Summer of Love, och Greg H började som så många andra att använda droger och hoppade av skolan. Sedan slutade han med droger och anslöt sig till Hare Krishna och kom till templet i New Orleans.

Hans föräldrar träffade honom regelbundet men inte ofta. De fann att Greg blev allt mer inbunden och frånvarande och han satt ofta som med ett förklarat leende på läpparna. Hans syn blev sämre, men det förklarades på ett spirituellt sett. 
Så småningom blev föräldrarna allt mer oroliga och chockade när Greg endast upprepade "idiotiska fraser" (enligt fadern) eller satt och lallade sånger. 

Till slut var Greg helt blind och de fick med honom till en neurokirurg som konstaterade en tumör, stor som en grapefrukt. Den tryckte på frontalloberna, temporalloberna och vissa andra delar av hjärnan.

Oliver Sacks träffade Greg första gången 1977. Det visade sig att Gregs minnen hade stannat vid 1967. Han älskade musik och allra bäst mindes han en konsert med favoritbandet Greatful Dead som han hade sett uppträda i Central Park 1967. Repertoaren kom han ihåg i detalj liksom vad alla bandmedlemmarna hette och favoritlåten Tobacco Road sjöng han felfritt!

När Greatful Dead 1991 skulle hålla konsert i Madison Square Garden köpte Oliver Sacks biljetter och tog med Greg dit. Greg sjöng med i alla låtar och njöt av varje minut. Han levde ju på 60-talet (i sitt huvud) och kunde dem alla utantill.
Men det här var trots allt några år senare och när bandet spelade nyare låtar blev Greg fundersam. Det lät futuristiskt, något "exerimental stuff", tyckte han...

Dagen efter konserten frågade Oliver Sacks vad Greg tyckte om Greatful Dead.
Greg svarade: ”Great group, I love them. I heard them in Central Park and the Fillmore East”.

Konserten kvällen före var helt borta ur minnet och han hade aldrig varit i Madison Square Garden...

Detta är en sann historia och den har också blivit film.

https://hjarnbloggen.wordpress.com/2011/03/04/the-last-hippie-eller-musik-och-minnet/

https://hjarnbloggen.wordpress.com/page/8/

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-06-11 20:46 #1 av: Magi-cat

Blomma

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.