Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Minnet och dess funktioner

Minnet o sömnen

2016-05-14 09:07 #0 av: _Fisken

Jag hörde i förbigående härom dagen att minnet beror mycket på hur mycket du sover. Hörde professorn sade nåt om "drömsömn" och att det lagrade gårdagens händelser i minnet. Han sade också att det tar tid att nå detta stadie då du drömmer. Därför så måste man sova bra för att ha bra minne.

Kan någon bekräfta?


Jag drar paralleller med mig själv. Efter hjärnop hösten 2011 sov jag rejält dåligt. 3-4h sömn per natt i typ 2 år. Hade också dåligt minne men trodde det var ett men efter operationen. Nu har jag sovit bra i kanske 2 år och känner att minnet hänger med igen. Undra om det har nåt med det jag hörde? 

Anmäl
2016-05-14 09:20 #1 av: Magi-cat

Jodå, REM-sömnen (det stadium när man drömmer) är viktig för minnesinlagringen, så dina iakttagelser stämmer!

Skönt att du sover bättre nu!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rem-somn-leder-till-battre-inlarning

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-05-15 08:38 #2 av: Magi-cat

Mer från länken ovan:

Amerikanska forskare har visat (vid forskning med möss Ledsen) att det finns ett direkt samband mellan ny inlärning och minnesinlagring och REM-sömn. 

Fick mössen REM-sömnen (drömsömn) störd så lärde de sig nya saker sämre.

I försöket riktade men ljus till vissa nervceller i hippocampus under mössens drömsömn och störde därigenom de nervimpulser som påverkar inlärning och minne. (Metoden kallas optogenetik)

Trots att mössen inte väcktes kunde man visa att störningen under REM-sömnen gjorde det svårare att sedan lära sig var nya objekt låg och var platser kopplade till smärta fanns.

När samma områden belystes och mössen inte var REM.sömn påverkades däremot inte minnesförmågan.

Det är intressant. Hypoteser om drömsömnens betydelse för minne och inlärning har funnits tidigare men också tillbakavisats.
Jag tror det är första gången (?) som man påvisar det här sambandet som man tror även gäller människor.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.