Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Skiftarbete kan skada hjärnan

2016-05-19 10:00 #0 av: Magi-cat

Att skiftarbete inte är bra för hälsan (och hjärnan) trodde då jag var välkänt sedan länge....

Nu har det kommit en studie vid Uppsala Universitet och Malmö Högskola som bekräftar att skiftarbete kan skada hjärnan. Det har visat sig att skiftarbetare bearbetar information långsammare än de som inte jobbar skift. 
Intressant nog kan effekterna sitta i flera år efter att personerna bytt till ett arbete med regelbunden dagarbetstid.

Var femte yrkesverksam har skiftarbete.

Forskarna tycker dock inte att det är motiverat att de ska byta arbete. Det finns trots allt andra riskfaktorer, som rökning, alkohol, brist på motion, som är värre.

Men kanske ska de försäkra sig om att få mer vila?

Studien är publicerad i Neurobiology of aging.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22842896.ab

http://unt.se/uppland/uppsala/skiftarbetares-hjarnor-stors-4233715.aspx

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-05-19 10:04 #1 av: Magi-cat

"Fakta Ingår i stort forskningsprojekt

Undersökningen kring skiftarbete och intellektuell förmåga är den första studie som gjorts inom ramen för EpiHealth-projektet, som startade in Uppsala 2011 och året därpå också i Malmö.

Hittills omfattar projektet drygt 17 000 kvinnor och män i åldrarna 45 till 75 år, som har besvarat en omfattande hälso- och livsstilsenkät och genomgått en stor hälsoundersökning.

Deltarna ska följas under lång tid med hjälp av register över vilka som har fått vård för olika sjukdomar. Genom att koppla ihop den informationen med uppgifter från hälsoundersökningen, blodprover och livsstilsfaktorer hoppas forskarna få ny detaljerad kunskap om miljöns, livsstilens och genernas betydelse för hjärt-kärlsjukdomar, demens, cancer och flera andra folksjukdomar."

http://unt.se/uppland/uppsala/skiftarbetares-hjarnor-stors-4233715.aspx

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.