Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Multipel Skleros

2016-06-02 12:00 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon)

I Sverige finns ca 17 500 personer med sjukdomen MS och ca 1000 insjuknar varje år.  De flesta som insjuknar är mellan 20-40 år och fler kvinnor än män drabbas. På norra halvklotet är MS vanligare än i övriga världen. (1) 

Vad är MS?

Multipel skleros (förkortas ofta MS) är en neurologisk autoimmun sjukdom som drabbar hjärna och ryggmärg, dvs det centrala nervsystemet. Med att den är autoimmun menas att skador uppstår genom att kroppens immunförsvar angriper kroppens egen vävnad.

Skleros betyder förhårdnad eller ärr och syftar på de plack som bildas i centrala nervsystemet. Multipel innebär att de är många. 
Vid mikroskopisk undersökning av dessa plack finner man skador på nervcellernas myelin och en skada på blod-hjärnbarriären. Nervimpulserna kan då inte ledas rätt och går inte fram som de ska.
Man finner också en ökning av antalet vita blodkroppar vilket tyder på att det finns inslag av inflammation. Man ser också färre oligodendrocyter än normalt.

Vad som orsakar att vissa drabbas av den här svåra sjukdomen är okänt, men gener och miljöfaktorer spelar roll. Ungefär var femte som drabbas av MS har en släkting med samma sjukdom.

Typiskt för sjukdomen är att den kommer i skov (perioder med värre besvär) som går tillbaka efter en tid, men ofta utvecklas en bestående funktionsnedsättning. Trots det är prognosen ändå bättre än många förväntar sig.
Medellivslängden är nästan lika lång som för övriga befolkningen. (2)

Symptom

Vanliga symptom är känselbortfall, balanssvårigheter, pareser (muskelsvaghet), urinträngningar, synbesvär och stor trötthet. Även humörsvängningar och depression förekommer samt minnes- och tankestörningar. (2)

Vilka symptom man får beror på vilka nervtrådar som blivit inflammerade.

Diagnos

Diagnosen ställs av neurolog och baseras på patientens beskrivning samt undersökning med magnetkamera då man söker för MS typiska förändringar i hjärna och ryggmärg.
Lumbalpunktion görs för att se om det finns tecken på inflammation i centrala nervsystemet.

Botemedel

Det finns tyvärr idag ingen bot för MS, men med medicin kan sjukdomsutvecklingen fördröjas. Vid tillfällig försämring ges ofta kortison.

Forskning pågår och det finns hopp om nya behandlingsmetoder. 

Försök görs med bl.a. stamcellstransplantation.

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Multipel_skleros

2. http://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Multipel-skleros--MS/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-02 14:22 #1 av: Magi-cat

Fler trådar på Hjärnan rörande MS:

Stamcellstransplantation:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/570b4139ce12c47575000006-blodstamcellstransplantation-till-ms-sjuka

Hopp om bot:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/574bfefe8e0e7440af0001dc-hopp-om-bot-for-ms-drabbade?discussions-2

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.