Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Neurotrams

2016-06-08 15:48 #0 av: Magi-cat

Neurogibberich eller neurobollocks är engelska för något som på ren svenska blir neurotrams.

Ett exempel på neurotrams är när New York Times i samband med lanseringen av en ny telefonmodell utropade att blotta anblicken av den aktiverar en del av hjärnbarken som "är kopplad till kärlek och medkänsla"!

(Det vore ju en bra "fån" som ökar kärleken och medkänslan i världen...)

Men i själva verket ökar aktiviteten i det här hjärnområdet av en massa olika aktiviteter och utifrån vad som syns i hjärnscanningen kan man nästan aldrig dra slutsatser om vad någon känner.

Det var alltså frågan om en överdriven tolkning av hjärnforskning. Eller rent neurotrams...

källa: Modern psykologi/specialnummer om hjärnan, 2015

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-06-08 17:33 #1 av: _Fisken

"Blotta anblicken" är ju med synen. Jag tror att vi  påverkas mycket av Neurotrams genom öronen också.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.