Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Havsutsikt förbättrar hälsan

2016-06-17 18:50 #0 av: Magi-cat

Utsikten över vatten är alltid eftertraktad och kanske har den också gynnsam effekt på hälsan, (inte bara på huspriserna), enligt aktuell forskning.

Havsutsikt är t.o.m. bättre för vår mentala hälsa än grönområden. 
Tydligen är det så att vi behöver det naturliga och havsmiljöer betraktas som mer naturliga än grönområden, vilka också inkluderar områden med mänsklig aktivitet, som fotbollsplaner.

Havsutsikt skulle t.o.m. kunna förebygga ångest och depression föreslår man...

http://illvet.se/manniskan/psykologi/havsutsikt-forbattrar-var-mentala-halsa?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ill_se_2016_5_17_women_nonabo&utm_content=artikel&cxense_hash=b307fb9e8b74f3452fb66d956f8be7d93f589e1b

Jag vet inte.., Det viktigaste är säkert att finna stillhet och lugn, något man får i en orörd horisont men lika gärna i skogen eller under ett träd. Eller om man bakar in grönt i människors arbetsmiljö.
Det är ändå få förunnat att kunna se havet och jag tror inte fler skyskrapor precis är värt just den utsikten....Man kan säkert uppnå samma sak med rimligare medel.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-06-18 18:02 #1 av: Agafia

Japp i allafall mår jag mycket bättre när jag ser en horisont vid havet , ljuset ,
Doften av salt och vågorna som kommer in och åker ut igen i jämn takt .

Anmäl
2016-12-20 11:02 #2 av: Magi-cat

Att känna samhörighet med naturen är en källa till återhämtning, att finna lugn och styrka.

Professorn i palliativ medicin Peter Strang, som jobbat i 30 år med cancersjuka, tar upp bl.a. detta i sin bok: "Så länge vi lever".

Människor i existentiell kris (som vid egen eller anhörigs svåra sjukdom) får idag inte tröst i kyrklig andlighet utan söker sig till naturen. Naturens under med sin växtkraft, oändliga vidder, havet och elementens styrka skänker ett lugn och naturlig samhörighet, en känsla av något större utanför människan.

Det är svårt att studera något så sammansatt som om naturen verkligen ger kraft eller om det är något vi bara säger. Men det verkar faktiskt så, enligt en studie.

Patienter som lades in inför en operation lottades till två grupper . En grupp fick ett rum med vacker utsikt mot naturen. De andra fick ett vanligt sjukhusrum med utsikt mot en vägg.

(Gissa vad som hände?)

Jo, de patienter som fick den vackra utsikten mot naturen hade dragit vinstlotten och behövde mindre smärtstillande medel och fick kortare vårdtid än de andra!

(Tänk - vilken kostnadseffektiv och samtidigt behjärtansvärd åtgärd det vore att ha detta i åtanke när man utformar sjukhusmiljö!)

Så: "Naturupplevelser är en stor meningskälla." (Peter Strang)

källa: Peter Strang: "Så länge vi lever."

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-12-21 09:05 #3 av: Maria

Jag minns min mammas vackra rum på hospice. Fönstren gick ända ner till golvet och det var en vacker trädgård utanför.

Tack och lov behövde hon bara stanna i 14 dagar men hon hade det så bra där. Hon fick taktil massage och fick lyssna på valfri musik och så denna fantastiska utsikt.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.