Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Illusioner; hallucinationer och andra felslut

Hallucination

2016-06-18 08:29 #0 av: Magi-cat

(till sajtens lexikon Cool)

Ordet hallucination kommer från latinets hallucinatus som betyder dröm, planlösa tankar  eller förvirrat prat.

Med hallucination menas en förändrad hjärnaktivitet då ett sinnesintryck upplevs som verkligt, trots att det uppkommit utan sensoriska (=via sinnen) intryck från den yttre verkligheten.

Hallucinationer kan uppkomma av psykisk störning, droger eller sjukdomar/skador - t.ex. psykos, demens.
Vissa hallucinationer kan komma vid sömnbrist, svält, hög feber eller hypnos. Även rituella aktiviteter som suggestiva rytmer, snurrande, dansande eller sjungande kan få hallucinationer att uppträda, liksom en viss frekvens av infraljud.

Sensorisk deprivation, att utestänga sinnesintryck, kan också vara ett sätt att framkalla hallucinationer. När hjärnan inte får tillräckligt med signaler utifrån, börjar den omtolka inre signaler som om de kom av sinnesintryck.

För att klassas som hallucination måste det alltså röra sig om en felaktig varseblivning av icke existerande sensoriska stimuli, samt att det sker ofrivilligt och att personen inte aktivt kan stoppa dem.
Att fantisera är således inte en hallucination, eftersom det sker medvetet och frivilligt och kan avslutas viljemässigt.

Hallucinationer uppkommer i vaket tillstånd och drömmar räknas inte heller som hallucinationer. Ett mellanting är sömnstörningar som hypnapomp hallucination och hypnagog hallucination vilka uppkommer i ett mellanläge mellan sömn och vakenhet.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hallucination

bild från pixabay.com

Peace

Anmäl
2016-06-18 08:37 #1 av: Magi-cat

Lägg märke till att även helt friska personer drabbas av hallucinationer, som t.ex. migränpatienten som ser en "aura" en tid innan migränanfallet sätter in.

Peace

Anmäl
2016-06-18 09:53 #2 av: Magi-cat

Om friska hallucinationer, vanligare än man tror:

"Synvillor och inbillade röster är vanligare än vad tidigare forskning har indikerat, men de behöver inte vara kopplade till sjukdom. Det framgår av en internationell studie med 31 000 slumpmässigt utvalda deltagare från 18 olika länder, som ställde upp i en detaljerad intervju om psykisk hälsa.

Omkring 1 800 av de intervjuade hade hallucinerat minst en gång under sin livstid. Drygt 600 uppgav att det hade skett under det senaste året. Två tredjedelar av de som hade upplevt hallucinationer hade ingen sjukdomshistorik av psykisk karaktär, eller några psykiska besvär i övrigt."

http://fof.se/artikel/hallucinationer-normaliseras

Peace

Anmäl
2016-06-18 11:46 #3 av: Maria

Jag har haft migrän med aura i många år men visste inte att det räknades som hallucination.

Däremot hade jag mycket hallucinationer efter min hjärnoperation och det var märkliga upplevelser.

Jag såg tecknade småfigurer hela tiden. Har man sett filmen "Roger Rabbit" så var det ungefär så. Dricksglaset kunde helt plötsligt promenera iväg och medicinen blev till små flygande humlor ungefär. Allt runtomkring blev levande och förvrängt.

Jag delade rum med tre andra på neurologen och vi befann oss på 8:e våningen och en kväll så fick jag se en man utanför fönstret som stod med ett staffli och målade så jag vinkade och han vinkade tillbaks. En sänggranne frågade vem jag vinkade till och jag svarade Leonardo Da Vinci och hon såg så frågande ut och jag minns att jag blev lite irriterad för det verkade inte som om hon trodde migSkrattar

/Maria

 

Anmäl
2017-01-11 15:00 #4 av: Magi-cat

TED-talk med oförglömlige neurologen Oliver Sacks om hallucinationer och vad de lär oss om vårt mind. (ca 20 min)

https://www.ted.com/talks/oliver_sacks_what_hallucination_reveals_about_our_minds

Peace

Anmäl
2017-12-07 08:37 #7 av: Lona

Jag (som ÄR psykiskt sjuk) hade en "medpatient" vars läkare med allvarlig min frågade om hon "hörde röster som inte andra hör?".
Hon svarade helt lugnt "hur ska jag veta vilka röster DU hör?" :-)
Räknas alltså det man "ser" och upplever under en psykos som hallucination eller klassificeras det som något annat?

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.