Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

Narcissism

2016-07-14 12:00 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon) Cool

Beskrivning

Narcissism eller narcissistisk personlighetsstörning kännetecknas av att personen har ett extremt självhävdelsebehov, bristande självkännedom, en överskattad självbild och stort behov av att befinna sig i centrum. Narcissisten tror sig vara speciell och unik och är ofta manipulerande, dvs utnyttjar andra för att nå sina mål. Där kan också finnas brist på empati och oförmåga att sätta sig in i andras känslor och behov.

Störningen kan också innehålla drag av antisocial eller borderlinekaraktär.

Narcissistiska drag finns hos många, men som fullt utvecklad personlighetsstörning  endast hos någon procent av befolkningen.

Narcissisten styrs av sin uppblåsta självbild och strävan efter makt och berömmelse. Kombinerat med överdriven kritikkänslighet kan det förstås ge upphov till problem i alla vardagssituationer och leda till depression.

Behandling

Diagnos ställs efter intervju och observation efter vissa listade diagnoskriterier.

En narcissistisk personlighetsstörning behandlas med psykoterapi. Till bilden här dock att personen själv inte söker hjälp för sin störning utan är fast övertygad om att det är omgivningen som behöver förändras i sitt bemötande.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Narcissistisk_personlighetsst%C3%B6rning

http://www.psykologiguiden.se/rad-och-fakta/symtom-och-besvar/personlighetsstorningar/narcissism

Peace

Anmäl
2016-07-17 08:36 #1 av: Magi-cat

Jag har inte lyssnat på det här själv, men det är en diskussion om narcissism i vardagslivet.

"Narcissistisk personlighetsstörning kännetecknas av personens extrema känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning, sitt stora behov av att befinna sig i centrum och brist på empati. Denna patologiska narcissism skiljer sig från den naturliga narcissismen vi alla bär på, känslan av att vilja vara omtyckt. Narcissistiska personlighetsdrag har de flesta av oss, påpekar Gustav Schulman.

Personer med denna störning utmärker sig genom krocken mellan två motsatta självbilder - den idealistiska bilden av sig själv som storslagen och grandios, och samtidigt känslor av skam och självhat."

https://svenska.yle.fi/artikel/2010/02/03/om-narcissistisk-personlighetsstorning#media=66512

Peace

Anmäl
2016-10-28 10:15 #2 av: Magi-cat

Kort TED-lektion (ca 5 min, lättförståelig engelska) om narcissism och narcissistisk personlighetsstörning. (Tyckte jag såg Trump på en bild Förskräckt)

Möjliga orsaker tar man upp mot slutet. Det finns en genetisk komponent, men man vet inte från vilken gen. Vidare är miljön väldigt viktig, både hemmet och samhället.

Narcissism går att bli av med så personen får en mer normal självbild. Men det är inte så lätt.

http://ed.ted.com/lessons/the-psychology-of-narcissism-w-keith-campbell?utm_campaign=social&utm_medium=referral&utm_source=facebook.com&utm_content=lesson&utm_term=social-science

Peace

Anmäl
2016-10-29 17:55 #3 av: [Magick_]

Hello! OM en person är fullt medveten om sitt tillstånd, har accepterat det själv. kan den då i teorin bota sitt tillstånd? 

Tycker det är svårt de där med psykiatri överlag alltså. I min erfarenhet så är dom som ger psykoterapi de som har mest problem, är absolut inga super människor. Rätt vad det är så sitter man och pratar med en narcissist som lärt sig manipulera att det aldrig blir problem. 

Anmäl
2016-10-30 07:39 #4 av: Magi-cat

#3 Psykologi och psykiatri ÄR svårt. Människor är inga enkla apparater med bifogade instruktionsblad. Glad Men fascinerande och ofta underbara. Framför allt så behöver vi alla varandra.

Din första fråga går nog inte att svara på generellt, är jag rädd för. Det beror ju också på vad det handlar om vad som menas med bota. Men jag tror att att man behöver ett socialt sammanhang som berikar och ger positiva impulser. 

Tråkigt att du har fått dåliga erfarenheter. Gråter Försök med någon annan, är det enda jag kan säga. Hoppas det blir bättre!

Peace

Anmäl
2017-04-11 07:54 #5 av: Magi-cat

Tråd om Hanna Peltokangas' forskning om narcissism.

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/578747d58e0e745af5002f55-ar-chefen-narcissist

Artikel i sv.yle:

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/09/bilden-som-kan-avsloja-om-du-ar-narcissist

Peace

Anmäl
2017-07-28 21:30 #6 av: Magi-cat

5 fraser som sociopater och narcissister brukar begagna för att undergräva någons självförtroende:

https://simplecapacity.com/2017/07/sociopaths-and-narcissists-use-these-5-phrases-to-undermine-your-confidence/

Peace

Anmäl