Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Rymden är skadlig för ögonen

2016-07-22 07:31 #0 av: Magi-cat

Astronauterna som vistas en längre tid på rymdstationen ISS riskerar fysiska försämringar. Det tyngdlösa tillståndet är inte bra för kroppen och t.ex. muskelmassan krymper snabbt.

Inte nog med det, 80 % av astronauterna har fått försämrad syn. Det verkar som om ögongloben trycks ihop och de blir närsynta. Skadan verkar dessvärre vara permanent.

Vad beror det på?
NASA:s läkare har en teori om att blodet som stiger till huvudet utövar ett tryck och pressar ihop ögongloberna i så hög grad att astronauten blir närsynt. Tyngdlösheten gör att extra, flera liter mer vätska stiger till huvudet.

Vad kan man göra åt det inför kommande rymdvistelser?
Idén att utveckla byxor som simulerar tyngdkraft och pressat ihop underbenen så att inte extra vätska stiger till huvudet.

Det låter ju bra. Ännu bättre om det gjorts tidigare förstås. Ögon - och hjärnor - är känsliga grejer...


http://illvet.se/universum/rymdresor/nagot-i-rymden-skadar-astronauternas-ogon?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ill_se_2016_7_19_women_nonabo&utm_content=artikel&cxense_hash=b307fb9e8b74f3452fb66d956f8be7d93f589e1b

bild från pixabay.com

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-07-23 13:42 #1 av: [NeferNefer]

Stödstrumpor ... (stödbyxor, hahaha!)

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-07-26 20:32 #2 av: _Fisken

Behoven skapar uppfinningarna. Jag anar att de fixar det framöver. Det handlar om tid bara.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.