Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Lymfkärl i hjärnan - ny upptäckt!

2016-08-20 21:00 #0 av: Magi-cat

Helt revolutionerande var förra årets upptäckt av ett tidigare okänt kärlsystem i hjärnan! 

 Man trodde tidigare att hjärnan inte hade några lymfkärl och att den inte var kopplad till immunsystemet. Men lymfkärlen finns där, de hade bara gömt sig i hjärnhinnorna.
För att upptäcka dem krävdes att man tog hjärnhinnor från möss och studerade dem hela i mikroskop, inte i tunna skivor som annars. När man undersökte preparaten vidare fann man att det verkligen var lymfkärl man såg, något man alltså trodde var omöjligt.

Nästa steg var att  i nedsövda möss injicera färg så att man kunde observera flödet i kärlen och immunceller från CBV (cerebrospinalvätskan) via kärl och hålrum till till de cervikala nymfnoderna , med en direkt koppling mellan immunsystem och hjärnan.

Men det stannade inte där, utan nu har man även funnit att beteendet är kopplat till immunsystemet via dessa kärl!
Genom att slå av en molekyl i immunsystemet påverkades mössens beteende så att de slutade socialisera med andra möss.

Man tror nu att detta resultat kan överföras till människor, t.ex. som att det finns en koppling mellan immunsystemet och autism.

För varje neurologisk sjukdom som har en immunologisk komponent kan dessa nyupptäckta kärl vara av betydelse.

Som vanligt behövs det mer forskning, betonar man, och upptäckten ger nästan mer frågor än svar i det här läget. Men den här viktiga upptäckten visar ett helt nytt sätt att närma sig det centrala nervsystemet och dess åkommor.

http://www.sciencealert.com/scientists-discover-never-before-seen-vessels-in-the-brain

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-20 21:53 #1 av: Agafia

Så otroligt intressant !

Anmäl
2016-08-21 08:46 #2 av: Magi-cat

#1 Visst är det spännande!

Kul också med den där förvåningen att det finns så mycket mer att upptäcka i hjärnan, bara man tittar på rätt ställe och på rätt sätt...

Samt förstås att vårt beteende påverkas...

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-23 09:57 #3 av: Maria

Oj då. Det var spännande nyheter och återigen ett tack till alla små möss.

/Maria

 

Anmäl
2017-03-25 07:56 #4 av: Magi-cat

Återigen kommer en upptäckt som gör att böckerna måste skrivas om: Inte bara immunsystemet och hjärnan, nu även fortplantningssystemet...

En upptäckt som skulle kunna förklara spontan infertilitet hos en del män samt även varför cancerbehandling inte hjälper vissa.

""I grund och botten tror vi testiklarna antigener kan delas in i de som är bundet [bakom barriären] och de som inte är" säger forskaren Kenneth Tung .

Inte bara kan denna upptäckt ge insikt i hur infertilitet kan uppstå i vissa män, kan det också hjälpa immunologer förstå hur cancerceller binda eller dölja egna antigener, som förklarar varför vissa cancervacciner kan misslyckas."

http://www.sciencealert.com/it-turns-out-the-immune-system-is-connected-to-the-testes-after-all

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.