Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Pokemon Go och hjärnan

2016-08-01 14:16 #0 av: Magi-cat

...och där kom de, varningssignalerna om riskerna med Pokemon-spelet vars popularitet slagit knock-out den här sommaren...

Än är det någon som krockar samtidigt som de spelar, än är det några som i ivern blockerar infarten till brandstationen etc....Och rubrikerna frodas...

Nu är det alltså dags för hjärnan. Det är belöningssystemet som löper amok och vi kan bli beroende. Effekterna kan t.o.m. liknas vid vissa droger, varnar hjärnforskare vid Florida Atlantic University.

ur länken:

"– Precis som när det handlar om illusioner, så vet du att de är felaktiga, men en stor del av din hjärna köper dem ändå, säger Barenholtz."

Nej, hjärnan vet inte att det är illusioner, utan reagerar som på riktigt, i det här spelet och vid så många andra tillfällen. Det är inget farligt i sig. Men som med allt annat gäller det ju att leka lagom ...

Det positiva är att många kommer ut och rör på sig och att det kan förena gammal som ung i en och samma aktivitet.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-01 14:40 #1 av: Magi-cat

Här är hela artikeln i Los Angeles Magazine:

http://www.lamag.com/culturefiles/pokemon-go/

Här står lite mer om hur belöningssystemet triggas och hur spelet erbjuder ett mycket mer belönande alternativ än verkligheten.

Det är visserligen inte något nytt med kopplingen videospel - belöningssystem och farhågorna där omkring. 
I en studie från 1998, publicerad i Nature, fann man att videospelande frisätter må-bra-hormonet dopamin med en liknande effekt som hos de som använder droger.
I en annan studie, från 2011, finner man att hjärnan hos spelande 14-åringar liknar dem hos vuxna drogberoende.

Skillnaden mellan dessa spel som kräver en skärm och som spelas i hemmiljö eller liknande och Pokemon Go är att i det senare flyttas spelvärlden verkligen ut i verkligheten. Forskare antar då att stimulans och risken för beroende ökar. Hjärnan får (ännu) svårare att skilja på fejk och verklighet.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-01 14:41 #2 av: Magi-cat

Hur är det? Har ni "fallit" för spelet ännu? Glad

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-01 15:01 #3 av: greenseng

  Som tur är har jag androidversion 4.2.2. Det behövs 4.4 för att spela Pokemon. Och jag vet inte om det går att uppgradera versionen.

Annars hade jag säkert varit "fast". Skrattar

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2016-08-01 15:44 #4 av: Magi-cat

Pustar

Med min 4 år gamla Nokia är det inte ens att tänka på...Skrattar

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-01 17:23 #5 av: greenseng

#4

Skrattar

   Meditationen tar dig varsamt fram... fram mot ett uppvaknande.

Anmäl
2016-08-01 19:47 #6 av: [NeferNefer]

Jag har en på tok för enkel mobil för att spela såna spel på - och det är med flit jag har den mobilen NördMen jag känner folk som spelar Pokemon Go och det verkar vara ett roligt spel Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-01 23:46 #7 av: Agafia

Min vännina på 65 år är helt såld på spelet , när vi är ute och går är hon helt inne i
det . Lite trist att hon är så frånvarande då 😉

Anmäl
2016-08-02 03:24 #8 av: [NeferNefer]

Ah ... spelet är inte alltid så socialt, med andra ord. Så synd att det ska bli så.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-02 07:56 #9 av: Magi-cat

Men det kan nog vara socialt också...Jag vet andra som har barn runt tio-årsåldern och de har jättekul tillsammans hela familjen när de är ute och letar figurer....Skrattar

Och så kommer man ut mer och träffar andra. både entusiaster och "vanligt folk"...

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-02 08:04 #10 av: [NeferNefer]

Ja, såna berättelser har jag också hört och det gläder mig mycket Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2016-08-12 08:05 #11 av: Wony

Jag spelar, men känner inte att det är mer beroendeframkallande än i princip vilket annat spel som helst, faktiskt. För mig är det ett sätt att motiveras till motion, att ta mina dagliga promenader och inte bara lata mig. Samt att det blir ett diskussionsämne bland vänner. 

Anmäl
2016-08-13 09:43 #12 av: Loris M

Jag spelar inte men mina barn. Eftersom jag inte vill att de ska gå runt själva följer jag med på äventyr. Det tycker jag är jättekul! Mobiltelefon

Jag har aldrig varit så mycket för spel, men själva idén med det här spelet gillar jag verkligen. Vi är ute och rör oss varje dag (istället att de sitter hemma vid sina skärmar), får motion och dessutom får vi se hela staden på ett sätt som vi tidigare inte sett. Vi har bott i vår stad i drygt 15 år men bara igår (under en tvåtimmars lång promenad och jakt) såg vi platser som vi aldrig uppmärksammat. Ni vet, platser som man gått förbi tusentals gånger men ändå inte sett dem. Det var också kul att så många andra var ute på samma uppdrag. Många unga kom i grupper, men även lite äldre två och två. Några stannade till "pokestops" och pratade och diskuterade spelet men även platser de stod vid. Det skadar verkligen inte att lära känna sin omgivning.

Det här som tas upp i artiklarna med risken för beroende o.s.v..... i det här spelet är det minimal risk att bli beroende skulle jag påstå, om man jämför med andra spel. Man kan spela bara utomhus och man måste gå hela tiden. Hur många klarar av att gå en hel dag eller flera timmar i sträck? Och skulle de göra det så är det inte farligare än med andra spel men bra mycket hälsosammare. Vi är ute oftast i ca två timmar och jag ser det här som ett underbart sätt att reglera spelandet. Nu behöver inte jag göra det (som när vi är hemma). Samtidigt får vi mycket tid tillsammans, umgås, diskuterar och pratar om andra saker också. 

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-13 15:32 #13 av: Magi-cat

#12 Det låter så himla kul! Blomma

Jag geocachar ju själv och även då får man se platser man aldrig sett annars och det är kul med det lite "hemliga". 

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-14 20:35 #14 av: Magi-cat

Ny  begrepp: "Pokemonskador" Förskräckt

"Nu märker även försäkringsbolagen av den nya speltrenden, genom att ovanligt många mobilskador anmälts sedan spelet lanserades."

http://www.corren.se/nyheter/norrkoping/manga-pokemonskador-hos-forsakringsbolagen-om4245652.aspx

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-16 07:31 #15 av: Loris M

Pokémon-mysteriet växer. En kvinna i Texas stickade små Pokémon figurer och lämnade vid Pokestops till andra spelare. Fint gest! 

"If you live in Texas and you like Pokémon Go then you might be in for a nice surprise the next time you visit your local PokeStop, because somebody is crocheting tiny Pokémon characters and leaving them for trainers to find while out trying to catch ’em all.

The “self taught and generally crafty person” behind them is a mum of two who goes by the name of Knotty Nicole. "

http://www.boredpanda.com/crochet-pokemon-go-nicholes-nerdy-knots/

Igår läste jag en artikel i Skolvärlden om Pokémon verkligen borde användas i undervisningen, samt att det skapar lärarstress:

"Artiklar om lärare som använder appar och spel och sociala medier i undervisningen är vanliga. Men har Pokémon Go något att göra i skolan?

– Jag ska inte säga att spel inte ska förekomma i undervisningen, för det finns lärare som hittar bra sätt och som har örnkoll på vad som ska läras. Men jag tycker och tror att de bör ha en begränsad roll. Det finns annat vi kan arbeta med för att vara elevnära, utan att bygga lektionerna runt elevernas intressen."

http://skolvarlden.se/artiklar/pokemon-go-skapar-lararstress

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-08-16 07:43 #16 av: Magi-cat

#15 Så gulligt med virkade Pokemons! Kär

Däremot tror jag inte på att plocka in dem i undervisningen, annat än i så fall som korta inslag. 

"Det handlar om att skapa förtroendefulla relationer där utvecklingen blir rolig för utvecklingens skull, och har inte ett smack att göra med elevens intressen."

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.