Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Tumörer; skador

Kvinnan utan cerebellum

2016-08-06 19:03 #0 av: Magi-cat

För en tid sedan hade vi en tråd om en man som saknade stora delar av sin stora hjärna men ändå kunde leva ett normalt liv.

Här är en artikel om något minst lika märkligt; kvinnan som vid 24 års ålder fick veta att hon saknar cerebellum, lillhjärnan.

Det får en att ställa sig frågor som hur pass formbar hjärnan egentligen är och var går egentligen gränsen...

Den här kvinnan levde ett vanligt liv med familj och barn innan hon sökte läkare pga yrsel och illamående. Vid röntgen upptäcktes, till läkarnas stora förvåning, att cerebellum saknades! Istället fanns där ett vätskefyllt hålrum.
Eftersom den delen av hjärnan styr bl.a. balans och frivilliga rörelser, är det inte konstigt att hon var lite ostadig...

Hennes föräldrar hade ingen neurologisk historia och kvinnans barndom var "normal", förutom att hon gick och talade sent. I vuxen ålder har hon endast haft en lite ostadig gång och en aning suddigt tal. Ingenting som omedelbart tydde på något så ödeläggande som en saknad cerebellum...

Troligen, säger läkarna, har det hänt något med hennes cerebellum mycket tidigt i livet, så att hjärnan kunnat anpassa sig och andra områden ta över funktionerna. Men - det är mycket, mycket ovanligt och mycket remarkabelt.

"The woman's case study was published in the journal Brain."

http://www.sciencealert.com/this-woman-lived-24-years-without-knowing-she-was-missing-her-entire-cerebellum

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-07 08:23 #1 av: Maria

Helt otroligt och visar hur fantastiskt organ som hjärnan faktiskt är.

Vilken chockartad upplevelse. Man vill ju inte gärna sakna en stor del av hjärnan.Skämtar

/Maria

 

Anmäl
2016-08-07 09:31 #2 av: Magi-cat

#1 Väldigt märkligt, verkligen.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-08-08 02:32 #3 av: Agafia

Vår kropp är fantastisk 😀

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.