Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Kåda bot mot epilepsi!

2016-08-28 07:00 #0 av: Magi-cat

(schemalagt inlägg)

Naturen på recept...Glad

Kåda från barrträd innehåller ämnen som kan lindra eller bota epilepsi. Det är en viktig upptäckt som kommer av ett samarbete mellan forskare inom medicin och organisk kemi.

Uppmärksamheten riktades mot kåda eftersom den innehåller ämnen, abietinsyror, som kan fungera som ett molekylärt verktyg för att styra de elektriska strömmarna i nervcellerna. Sjukdomar som epilepsi, hjärtarytmi och kronisk smärta orsakas av att retbarheten i dessa celler är alltför hög.

Man sökte en kraftfull och specifik substans som kan bromsa ner den skadliga nervaktiviteten genom att på elektrostatisk väg hålla dörren öppen i kaliumjonkanalen*.

Uppmärksamheten riktades mot abietinsyror, som man visste är fettlösliga och elektriskt laddade. Dessa egenskaper är viktiga för att kunna binda till kaliumjonkanalens "dörrhandtag."

Forskarna modifierade de naturliga syrorna och framställde 140 nya molekyler varav hälften bedömdes som lovande. Dessa testades på en superkänslig jonkanal. 12 av dessa var mer potenta än alla andra.

Men har substanserna effekt på människan?

Det ser lovande ut. Resultaten har verifierats på preparerade däggdjursceller och normala nervceller från möss.

Studien är publicerad i Scientific Reports.

källa: "Forskning och utveckling", hösten 2015.

*Jonkanaler är en sorts portar i cellmembranet som släpper igenom specifika joner. Öppnings- och stängningsproceduren-påverkas av signalsubstanser. Denna jonkanalstrafik är nödvändig för nervernas signalsystem bl.a.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-08-28 08:28 #1 av: [loveisall]

Intressant. Posta gärna i epelepsi.ifokus.se  också

Anmäl
2016-08-28 10:52 #2 av: Annielle

Låter ju bra och lovande, bättre än det jag läste i rubriken först i alla fall....

Klåda bot mot epilepsi Skrattar

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.