Smärta; stress

Kronisk stress - effekter på hjärnan

2016-08-23 11:55 #0 av: Magi-cat

Alla vet vi vid det här laget att stress inte är bra. Stresspåslag vid akuta situationer, som när vi blir rädda för ett ljud, hoppar fallskärm (om vi nu skulle få för oss det) eller andra kortvariga situationer är något kroppen klarar av. Vi måste trots allt kunna springa undan för lejonet...

Det är när stresspåslaget blir kroniskt och hjärnan inte kan återhämta sig, vi ligger sömnlösa på nätterna och vi oroar oss, som stressen blir kronisk och det uppstår påtagliga förändringar i hjärnan.

Fysiologiska förändringar som uppstår är bl.a. att nybildningen av neuroner i hippocampus minskar och utskotten på de nervceller som finns krymper.

Inte nog med det, hjärnbarken krymper bokstavligt talat och i prefrontalcortex minskar utskotten med hela 30 %.

Vid studier på stressade möss Ledsenfann man minskade utskott efter 20 dagars stress. Efter 30 dagar utan stress återgick nervcellerna till normal storlek.

När studenter utsattes för fyra veckors stress inför en viktig tenta observerade man att korrelationen av aktivitet i frontalloben med andra områden i hjärnan försämrades. Minskade utskott anses kunna leda till att kommunikationen mellan olika delar av hjärnbarken försämras.

Lyckligtvis fick studenterna möjlighet att vila upp sig efter tentan och efter fyra veckor var hjärnaktiviteten återställd.

Torkel Klingberg uttrycker farhågor för att vi i vår nutida värld med krav på ständig uppkoppling, IT-samhället och informationsfloden går miste om den nödvändiga avkopplingen. Det skulle kunna leda till en allmänt ökad stressnivå. Det är hur vi hanterar informationsfloden som är det viktiga. En del blir stressade av den ständiga floden av SMS och e-post, medan tonåringen upplever det som positivt och inte får stresspåslag.

Hur ska man minska stressen? Fattigdom leder t.ex. till kronisk stress och nedsatt arbetsminne. Fattigdom bör således bekämpas...

Och så har vi metoder som yoga, avslappning, meditation som kan ha positiva effekter. Motion verkar också positivt, enligt studier.

"Och dessutom: Om du får för dig att hoppa fallskärm så använd en reservfallskärm som utlöses per automatik." Cool

källa och citat: Torkel Klingberg: "Den lärande hjärnan"

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-08-23 16:38 #1 av: Maria

Stress är ett område som är spännande hur det faktiskt påverkar kroppen inte bara psykiskt utan även rent fysiskt.

Med tanke på hur vår värld har ändrats på bara typ 100 år jämfört med hur länge vi har existerat så är det inte så konstigt att våra kroppar och sinnen inte hänger med hela vägen så att säga.

/Maria

 

Anmäl
2017-01-07 14:56 #2 av: Magi-cat

Ett klipp på ca 2 min med rörlig grafik om hur stress påverkar hjärnan (den krymper) och vad man kan göra åt det. (Det senare kommer med alldeles på slutet och det är tydligen mindfulness och fysisk träning som ska göra susen.)

http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/sa-har-paverkar-stressen-din-hjarna/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.