Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Antons syndrom

2016-09-23 15:39 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Antons syndrom har namngetts efter Gabriel Anton och Joseph Babinski.

Antons syndrom är ett säreget tillstånd där den drabbade personen är kortikalt blind, men hjärnan fyller synfältet med intryck som inte finns och visar inte det som faktiskt finns - utan att personen inser detta. (1)

Hjärnan strävar efter att tolka tillvaron som en rimlig helhet och har alltså fogat ihop sinnesintryck och tankar till något som verkar logiskt.

"Walter var 55 år gammal när han började krocka med möbler. När hans läkare höll upp en penna och bad honom säga vad han såg förklarade Walter att belysningen var för dålig. Läkaren tände en lampa till.
-Kan du beskriva mitt utseende?
-Du är kort och tjock, sa Walter.
Läkaren, som var lång och smal, bokade in patienten på en undersökning med hjärnkamera. Bilderna avslöjade skador i synbarken och i vänster tinninglob.
Walter fick den ovanliga diagnosen Antons syndrom". (2)

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Antons_syndrom

2. Tidskriften Modern Psykologi, 2016:09, en recension av boken "Neurologic": Eliezer Sternberg (Pantheon Books, 2015).

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-09-23 15:43 #1 av: [postmortum91]

spännande

-Postnatal

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.