Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning

Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Inlärning

Koncentration och bakgrundsbrus

2016-09-27 09:22 #0 av: Magi-cat

Vi är ofta omgivna av "brus" som surret från ventilationen, trafiken, prat i lokalen. Vi "hör" det inte, inte medvetet, men hjärnan påverkas ändå av det.

Enligt forskning stör bakgrundsbruset vår koncentration samt inverkar menligt på hälsan i o.m. att stressnivåerna höjs. Långvarig exponering för bakgrundsbrus gör inte att man vänjer sig, tvärtom.

Flera studier har visat att bruset (eng: white noise) frisätter kortisol, ett stresshormon, till blodet. Den förhöjda kortisolnivån bidrar till att försämra funktionen i prefrontala cortex som har en reglerande funktion och även har betydelse för minnesinlagringen då den sparar korttidsminnen. Långvarig och hög belastning av kortisol skadar alltså minnesbildningen och gör det svårare att tänka klart och behålla information.

Senare studier föreslår också att stress pga bakgrundsbrus kan minska tillgängligheten för dopamin i prefrontala cortex.

"Stress resulting from background noise, then, may decrease higher brain function, impairing learning and memory."

http://www.scientificamerican.com/article/ask-the-brains-background-noise/

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-09-27 10:22 #1 av: Magi-cat

Har man dessutom en hörselskada, blir det ännu mer besvärligt med bakgrundsbrus.

Ju stökigare miljön är - desto mer hjärnkapacitet används för att höra vad som sägs och desto mindre kognitiv kapacitet finns tillgänglig för att tolka och förstå innehållet i vad som sägs.

http://horbart.se/dalig-horsel-lagger-beslag-pa-stor-del-av-hjarnan/#.V-oonvCLSUk

(Även utan hörselskada är det jobbigt med stökig ljudmiljö. Jag var på Bokmässan för några dagar sedan. Det var intressant och lärorikt på alla sätt, men LJUDET i mässlokalen blev till slut så överväldigande att det bara gick runt i huvudet. Galen Orken tog slut och tröttheten tog vid. Kämpar För personer med olika slag av hörselnedsättningar måste det vara närmast olidligt.)

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-09-28 22:11 #2 av: Maleficum

#1 Kan ju säga att personer som mig med ADD (eller ADHD) också kan ha väldiga problem med bakgrundsljud eftersom vi inte har förmågan att sortera bort det som en person utan ADD/ADHD kan göra.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-09-30 08:32 #3 av: Annielle

Jag har bland annat ADHD/ADD och har börjat hos en ny terapeut för några månader sedan, i hennes rum är tyvärr ventilationen ovanligt högljudd, min koncentration och förmåga att ta in/komma i håg vad hon säger har verkligen varit extra usel sen jag började hos henne,  börjar ju på allvar undra om det är ventilationen som påverkar mycket, känns så skönt att komma ut från hennes rum och slippa ventilationsljudet varje gång har jag lagt märke till i alla fall.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-09-30 12:11 #4 av: Maleficum

Kom att tänka på också vad min brorsa och jag prata om. Han försöker skola in sitt barn på förskolan och då vid sovstunden spelar de tydligen panflöjtsljud på ganska hög nivå vilket han inte fattar över huvud taget varför dem gör eftersom det mest känns irriterande och inget som gör att min brorsdotter kan slappna av (hon är troligtvis högkänslig dessutom).

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl
2016-09-30 12:33 #5 av: Magi-cat

#4 Det låter ju otroligt dumt! FörskräcktLyssnar på musik Barn har ju känslig hörsel också och varför kan det inte få vara tyst någon enda gång, åtminstone vid sovstunden....Panflöjtsljud är för njutning, inte sovstund, anser jag...

#3 Tråkigt med det störande ventilationsljudet hos din terapeut! Tyvärr är ventilation ett ofta förbisett problem...

#2 Bra att du tar upp bakgrundsbrus och ADHD! Det borde man tänka på vid utformning av arbetsplatser och offentliga miljöer.

"Freden måste komma först. Gör den inte det min vän, kommer inget efter den." (Tage D.) 

Anmäl
2016-09-30 13:05 #6 av: Maleficum

#5 Precis vad min bror tyckte också, han stod inte ens ut att sitta i det rummet. Tänker på stackars barnen som hela dagarna ändå sitter i en högljudd miljö när de är inne.

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar
Instagram

Anmäl