Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Brus-behandling för Parkinson-patienter

2016-09-27 10:39 #0 av: Magi-cat

Brus är inte alltid något ofördelaktigt.

En studie vid Sahlgrenska Akademien har visat att ett svagt elektriskt brus kan lindra symptomen vid Parkinsons sjukdom.

Parkinsonpatienter har en brist på dopamin i hjärnan. Denna brist orsakar en obalans i hjärnans djupare delar, vilket ger de karakteristiska symptomen som skakningar, stelhet och rörelsehämning. 

Det är här brusbehandlingen kommer in. Forskningen visar nämligen att nervsystemet behöver en lagom mängd bakgrundsbrus för att fungera optimalt!

I försök på råttor Ledsen fann forskarna att stimulering med elektriskt brus ökade råttornas rörelseförmåga med 25 %. Det är en lika stor förbättring som vid medicinering mot Parkinson!

En annan positiv effekt med brusbehandlingen är att den ökar utsöndringen av en aminosyra som motverkar effekterna av dopaminbrist i hjärnan.

Studien är publicerad i tidskriften PlosOne.

http://www.gu.se/omuniversitetet?showMap=true&mapAlias=9020&keepArticle=true&mapTitle=G%F6teborgs+universitet&siteNodeId=104798&languageId=100000&contentId=1057452

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-09-27 10:44 #1 av: Magi-cat

Även personer med t.ex. ADHD har nytta av brusbehandling:

"På senare tid har det därför gjorts försök att tillföra hjärnan sensoriskt brus via sinnesorganen, en metod som visat sig ha positiva effekter på barn med ADHD och på patienter med nedsatt balans."

(Citatkälla, samma som ovan)

Se även tidigare tråd:

http://hjarnan.ifokus.se/discussions/5637ccf78e0e7453b400270a-inlarning-battre-med-oljud?5637ccb0ce12c409cb0009b9-2

Orsaken till att det fungerar verkar var liknande som vid Parkinson, dvs dopaminnivåerna och förbättrad nervsignalering.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-09-27 10:44 #2 av: VoxBauers

Intressant!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2016-10-07 11:07 #3 av: Magi-cat

Svt-artikel om brusbehandling för Parkinson-sjuka:

"Försöken bygger på att en lagom mängd ”bakgrundsbrus” faktiskt verkar behövas för att nervsystem och hjärna ska fungera normalt. Ett liknande koncept, men med ljud, har tidigare med framgång testats på barn med adhd."

Bakgrundsbruset minskar naturligt när hjärnan åldras. Vid Parkinson är det ännu mer påtagligt pga lägre halter dopamin. 

Nu ska man göra fler och mer långsiktiga tester. Hoppas Parkinson-sjuka får hjälp med balansen av denna behändiga lilla apparat som sänder elektriskt brus till innerörat!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/konstgjort-brus-hjalper-parkinsonsjuka

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-10-07 11:08 #4 av: Magi-cat

Här är en artikel redan från 2012..Jag undrar hur det gått?

http://www.nyteknik.se/nyheter/hjarnan-gillar-brus-6418724

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.