Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Tystnad - en bristvara

2016-10-12 15:28 #0 av: Magi-cat

I en värld av ständigt brus lägger vi knappt märke till den: tystnaden. Det där mellanrummet, utrymmet där de egna tankarna och känslorna kan ta plats. Det är ett så sällsynt tillstånd att vi inte märker att det så gott som aldrig är tyst förrän vi upplever det någonstans i naturen, i fjällvärlden eller en höstdag i skärgården när måsarna flyttat och bara en och annan and hörs kvacka i vassen då tystnaden närmast förstärks. Den trycker på trumhinnorna. Var det så här det kändes?

ur länken nedan:

" Det märkliga är att ju tystare det blir omkring en, desto mera hör man. Och det är i stillheten som de mest kreativa idéerna kan uppstå."

Musiken vill få oss att uppleva spännvidden mellan toner och mellanrum där innehåll skapas med hjälp av tystnad.

John Cage skrev ett pianostycke som är ett extremt exempel på upplevelse av ett enda långt mellanrum: "4'33". 
"Ytligt sett är det fråga om 4 minuter och 33 sekunder tystnad eftersom pianisten inte spelar en enda ton. I en konsertsituation blir ”stycket” allt det (o)ljud som uppkommer under den tid (4’33) då pianisten tyst sitter vid flygeln och publiken väntar på att någonting ska hända. I tystnaden vill Cage få oss att uppleva och ta in alla de små ljud som omger oss." (ur länken nedan)

Brus finns överallt omkring oss, bakgrundsmusik, datorns surr, ventilationen, trafiken.  Hjärnan arbetar med att filtrera bort bruset. Behöver vi mer tystnad för att vidga utrymmet för skapande och idéer?

Jag så ett TV-program en gång om några forskare som klurade på epokgörande upptäckter. När de körde fast i sina tankegångar tillbringade de inte mer tid på labbet eller mer tid på möten utan de for ut till havet för att sitta med blicken mot horisonten. Där, i tystnaden, lade sig mycket till rätta. 
Kanske något att tänka på i skolans värld? 

Läs mer:

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/02/tystnad-ar-en-bristvara

bild från pixabay.com

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-10-13 10:01 #1 av: Niklas

Jag har precis köpt nya hörlurar. De stänger av merparten av allt ljud runtomkring. I stället hör jag min andning, ljudet av mina steg när det fortplantar sig genom kroppen och luften som susar runt lurarna. Det är ganska ovant. En fördel är att jag kan ha volymen på musik lägre än vanligt eftersom den inte behöver överrösta omgivningen.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2016-10-13 10:30 #2 av: Magi-cat

#1 Det låter underbart! GladLyssnar på musik

(Tror jag ska skaffa sådana lurar...)

.

När jag kom ut i skärgården i början på hösten var det precis knäpptyst. Det var nästan så tystnaden dunkade till i huvudet. Helt TYST!

Efter en stund började jag höra de små ljuden som fanns där hela tiden men som nu tycktes förstärkta...Snart var det som om andra sinnen också blev mer alerta.
Så där måste det ha varit förr, innan vi dränktes av brus....

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-10-13 10:39 #3 av: Niklas

Det är lite obehagligt att ta av lurarna. Då dränks jag i sorl och olika ljud. Man hör även ljud som man inte ens vet finns annars.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2017-11-05 08:38 #4 av: Magi-cat

Mer om tystnadens goda effekter...Tyst

Hjärnan får välbehövlig vila i en tyst miljö, utan alla de ljud som kräver uppmärksamhet eller måste filtreras bort.

Två timmars tystnad om dagen gör att celler nybildas i hippocampus och vår kognitiva förmåga blir bättre. Främst borde det ha en gynnsam effekt på minnet.

Men redan efter bara två minuter i tystnad minskar anspänningar och stresshormonerna går ned.

Dessutom blir vi mer kreativa.

Det kanske inte är så dumt med en retreat då och då, eller bara en stund för sig själv utan krav på att prestera?

http://www.land.se/halsa/spannande-hjarnforskning-darfor-ar-tystnad-viktig-for-dig-2/

Jag undrar vilken ljudnivå de utgick ifrån när de fann att bara 2 minuters tystnad gör skillnad? 

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-11-05 15:14 #5 av: [NeferNefer]

HjärtaMer tystnad åt folket Hjärta

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-11-05 16:09 #6 av: Lisabet

Jag bor på landet och här är väldigt tyst. Så tyst att jag hör min tinnitus lite för bra. Men annars är det i och för sig skönt med tystnad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.