Minnet och dess funktioner

Mobilen krymper hjärnan

2016-10-16 09:13 #0 av: Magi-cat

Hjärnan förändras - alltid - beroende av hur vi använder den. Därför är det egentligen inte alls förvånande att den förändras av att vi numera är mer eller mindre ständigt uppkopplade, till mobil, dator eller surfplatta. 
Var tredje tvååring använder internet och bara tre % av befolkningen saknar mobiltelefon.

Förändringarna består i att vissa områden i hjärnan faktiskt minskar i volym, enligt en del studier.

Tidigare har man sett att långvarig stress resulterar i liknande förändringar, men riktigt hur mobilanvändningen kommer in här vet man inte.

Men det finns ändå ingen anledning till oro, säger Sara Bengtsson, hjärnforskare vid Karolinska institutet.

"– Vi ser att volymen minskar, men vi vet inte vad det beror på. En förändring i hjärnan skulle även kunna tyda på en positiv effektivisering, säger Sara Bengtsson." 

Det positiva skulle bestå i att vi slipper komma ihåg portkoder och en massa andra detaljfakta medan vi kan frigöra hjärnkapacitet till annat. Om det är positivt eller negativt vill man ännu inte säga något om.

Men jag undrar, krympande hjärnvolym som ett utslag av stress anses vara mindre bra. Varför skulle samma fenomen beroende på omfattande mobilanvändning vara av godo? För att man är rädd att verka teknikfientlig?

En hypotes som framförs och som verkar trolig är att hjärnan vänjer sig vid internet som minne. Man behöver inte lägga på minnet eller leta fram ur minnet vad Malis huvudstad heter eller vad B12-vitamin är bra för, det går snabbt att leta fram i externminnet mobilen.
Studier har visat att det vi inte aktivt försöker komma ihåg tenderar vi att glömma snabbare. Det är nu ingen katastrof, om vi kommer ihåg hur vi snabbt ska leta fram det igen...

Men om vi lägger allt mer i "behöver-inte-komma-ihåg"-facket får vi svårare att lära nytt eftersom vi inte har de pusselbitar vi skulle haft nytta av vid inlärningen och nya idéer får svårare att formas. 

En annan känd negativ faktor är att mobiltelefoners blå ljus stör nattsömnen. Det blå ljuset minskar kroppens halt av melatonin som ska göra oss sömniga. Och dålig sömn krymper hjärnan.

Källa och läs mer:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarnan-forandras-av-mobilen?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2017-03-28 08:45 #1 av: Magi-cat

Ballong

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.