Tumörer; skador

Skadad hjärna lagas med nervcellstransplantation

2016-11-01 09:38 #0 av: Magi-cat

För första gången har forskare gjort en lyckad transplantation av nervceller till en skadad hjärna. Resultatet blev över förväntan.

Nu gäller det här djurförsök Ledsenpå våra vänner mössen, men man hoppas från forskningshåll att så småningom kunna överföra resultaten till människor.

Tidigare försök med stamceller har inte varit helt lyckade. Då måste stamceller först övergå till att bli nervceller, därefter till specialiserade nervceller, en process som verkar vara svår.

I det här försöket använde man embryonala celler från möss. Det är alltså nervceller, men de har ännu inte hunnit bli integrerade i ett nätverk.

När de här embryonala nervcellerna inplanterats i möss med en synskada man åsamkat dem, integrerades den och kunde efter 9 - 15 veckor behandla syninformation lika bra som de ursprungliga cellerna!

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/hjarna-lagad-efter-nervcellstransplantation?utm_source=twitterfeed&utm_medium=facebook

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2016-11-01 09:48 #1 av: Maria

Oj då. Intressant att se vad detta kan leda till.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.