2016-11-06 19:11 #0 av: Magi-cat

Fotboll är inte ofarligt. I alla fall kan momentet när spelaren upprepade gånger nickar bollen med huvudet resultera i sämre minne.

Forskare vid University of Stirling i Skottland visade i en studie att minnet hos nickande spelare blir upp till 67 % sämre än hos andra när de nickat bollen flera gånger.

20 spelare fick göra ett minnestest och sedan nicka 20 bollar var. Bollarna sköts iväg från en maskin, så att kraften skulle bli lika varje gång.
Efter nickandet fick de göra minnestest igen och man fann då att de kom ihåg mellan 41 och 67 % sämre än innan.

Lyckligtvis var minnesförlusten tillfällig och ett dygn senare hade de lika bra minne igen.

Men forskarna tror ändå att risken för långsiktiga skador på hjärnan och minnet finns:

"”Även om förändringarna var tillfälliga tror vi att de har betydelse för hjärnans generella hälsa, speciellt om det upprepas om och om igen”, säger hjärnforskaren Magdelena Ietswaart från University of Stirling, Skottland."

http://illvet.se/manniskan/hjarnan/minne/nickar-gor-dig-glomsk?utm_source=nb&utm_medium=email&utm_campaign=ill_se_2016_11_6_women_nonabo&utm_content=artikel

Det hade varit roligt att se en jämförelse mellan försöksgruppen och en grupp som hade någon helt annan fysisk aktivitet, respektive en kontrollgrupp som satt och läste t.ex. Detta för att utesluta att det inte är fotbollsaktiviteten som sådan som försämrar minnet.

Men naturligtvis ska man akta huvudet och inte slå i det för ofta...