Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Glymfatiska systemet

2016-11-13 09:00 #0 av: Magi-cat

(Till vårt lexikon Cool)

Det glymfatiska systemet är hjärnans rengöringssystem. Tidigare trodde man att cerebrospinalvätskan (som tillför näringsämnen till hjärnvävnaden och avlägsnar avfall) förflyttades med hjälp av diffusion, en passiv mekanism. Den processen vore dock för långsam för att klara hjärnans renhållning.

Istället är det ett pumpsystem som håller det cerebrospinala flödet igång.

Detta av Maiken Nedergaard med forskarkolleger vid Köpenhamns Universitet nyupptäckta flöde kallas det glymfatiska systemet. Det utgår från gliaceller, stödjevävnad, som växer ut över blodtransporterande kärl så att det bildas som ett rör inuti kärlet.

Små porer från det yttre kärlet suger då in cerebrospinalvätska från blodkärlet i kanaler medan andra porer pumpar ut vätskan.
Den sinnrika processen pumpar alltså in näringsämnen samtidigt som den avlägsnar avfall!

Även om man länge misstänkt att det finns ett pumpsystem i hjärnan var upptäckten inte möjlig utan ett nytt 2-fotonmikroskop som med hjälp av infrarött ljus ger en inblick i den levande hjärnan utan att skada den eller ingripa i processen.

Forskningen har gjorts på möss.Oberörd

http://natgeo.se/vetenskap/manniskor/hjarnan/hjarnan-saa-tvattar-din-hjarna-sig-sjalv

Se mer om hur sömnen tvättar hjärnan mha det glyfatiska systemet:

http://hjarnan.ifokus.se/articles/5825c8cdce12c417cb00007b-somnen-tvattar-hjarnan?discussions-1

Peace

Anmäl
2016-11-13 09:21 #1 av: Tjeja

Spännande! Det förklarar mycket man inte riktigt haft koll på innan i så fall! 😊

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.