Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Alzheimers i hjärnan men utan glömska?

2016-11-16 18:00 #0 av: Magi-cat

Kan vissa personer vara resistenta mot Alzheimer-sjukdomens symptom som glömska och kognitiv förödelse?

Det verkar så, men man vet i så fall ännu inte varför.

Vid en liten studie vid Northwestern University valde man ut åtta försökspersoner som förutom att de var väldigt gamla också hade presterat oväntat bra på minnes- och kognitionstest.

När de dog undersökte man deras hjärnor. Fem av dem var helt normala för åldern, men hos tre av dem fann man typiska Alzheimer-förändringar som amyloida plack och neurofibrillära "tangles" (ung. trassel).
Men dessa personer företedde inget av de vanliga, kända tecknen på Alzheimersjuka medan de levde! Något hade skyddat dem, men vad?

Det finns i huvudsak två hypoteser:

Den ena är att de har en "kognitiv reserv." Det innebär att de som lyckas hålla sin hjärna alert upp i hög ålder kan den klara av neuronförlust utan att få Alzheimer-symptom.
Något som de gör under livet har skyddat dem mot de toxiska molekylerna så att hjärnan fortsätter fungera trots neuron- och synapsförluster.

Den andra hypotesen går ut på att något pågår i deras hjärnor som gör dem resistenta. De kanske producerar ämnen, molekyler, som gör amyloida plack mindre giftiga. Eller så är det någon faktor, ärftlig eller annan, som gör synapserna så starka att de klarar toxiciteten.

Tilläggas kan dock att det här är en väldigt liten studie och att det måste göras fler för att se om resultaten står sig.

Forskarna verkar dock se optimistiskt på att vissa kan få en mildare variant av Alzheimers. Kan man komma på orsaken finns det kanske en väg till att kunna börja behandla drabbade människor.

http://www.sciencealert.com/some-alzheimer-s-patients-appear-to-be-resistant-to-memory-loss-study-suggests

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-11-16 18:39 #1 av: Maria

Ett särskilt tack till dessa människor som lämnat sin hjärna till forskningenHjärta

Väldigt intressant.

/Maria

 

Anmäl
2016-11-17 20:37 #2 av: Magi-cat

Kanske är det här en idé, att man måste titta mer på spridningen av tau, inte bara på amyloid-plack?

"– Vissa äldre personer kan vara helt friska trots att de har mycket plack i hjärnan. Något liknande ser vi inte när tau har spridit sig i hjärnan, säger Oskar Hansson."

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/11/16/bilder-av-tau-satter-alzheimer-i-nytt-ljus/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2016-11-18 09:59 #3 av: setfree

Nu är man ändå något på spåren. Att motverka både amyloid och tau samtidigt kanske kan motverka en av de värsta sjukdomarna som finns.

Klart intressant. Bra artikel.

Anmäl
2016-11-20 21:46 #4 av: Magi-cat

Mer och mer uppmärksamhet riktas mot tau....Tidigare medicinering som inriktar sig på beta-amyloid plack har inte gjort så mycket nytta. Men betaamyloids toxicitet regleras via tau, så kommande mediciner kommer kanske att använda det angreppssättet.

I en studie vid University of New South Wales i Australien fann man ett enzym, p38ykinase, som medierar tau så att den friska hjärnan hålls fri från tangles (trassel). Kan man hålla uppe nivån av enzymet kanske man kan förhindra Alzheimerutveckling. Det är i alla fall ett väldigt intressant uppslag.

https://www.newscientist.com/article/2113189-stopping-brain-protein-from-turning-rogue-prevents-alzheimers/?utm_medium=Social&utm_campaign=Echobox&utm_source=Facebook&utm_term=Autofeed&cmpid=SOC|NSNS|2016-Echobox#link_time=1479488755

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.