Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Tarmfloran kopplad till Parkinsons sjukdom?

2016-12-03 08:12 #0 av: Magi-cat

Enligt forskare vid Helsingfors' Universitet finns det en koppling mellan tarmens flora och Parkinsons sjukdom.

"The findings suggested changes in the microbiome of people with Parkinson's disease may contribute to their disease."

Det har i alla fall visat sig vid försöksdjurstest Oberörd och forskarna varnar för att dra för starka slutsatser om människor. Mer forskning behövs.

http://www.abc.net.au/news/2016-12-02/are-gut-microbes-involved-with-parkinsons-disease/8084182?section=science

Alltså än en gång, forskning som visar mag-och tarm-systemets stora betydelse...

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-03-25 12:59 #1 av: Magi-cat

Det finns mer i fallet. Parkinsons sjukdom kanske startar i magen, med tarmfloran, långt innan den drabbar hjärnan.

""These results provide preliminary evidence that Parkinson's disease may start in the gut," says Liu.

"Other evidence for this hypothesis is that people with Parkinson's disease often have gastrointestinal problems such as constipation, that can start decades before they develop the disease.""

https://www.sciencealert.com/scientists-find-another-sign-that-parkinson-s-starts-in-the-gut-and-not-in-the-brain

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-04-02 11:40 #2 av: Scintilla

Mycket intressant, tack! :D

Anmäl
2018-04-04 14:43 #3 av: [broderbob]

#0 Hej! Det var enormt intressant tråd som du startade, mycket att läsa för oss som är intresserade utav PS men som inte har det.  Fantastiskt arbete och  tråd som du startat. Jag började att kika runt lite och fann till min förvåning att det fanns en hel del skrivet om detta - tänkte att jag skulle ta och delge lite utav det som jag nu fann - det finns mycket om man vill gräva.

Hälsningar Bobby 

Braak-hypotesen

Med den nu alltmer accepterade Braak-hypotesen anser man att Parkinsons sjukdom startar perifert i medulla oblongata och i luktcentrum, kanske också i det enteriska nervsystemet, för att därefter sprida sig hierarkiskt in mot basala ganglierna och upp mot hjärnbarken, och att dessa stadier följs av olika kliniska symtom. I basala ganglierna finns det nigrostriatala området som är utsatt för neurondöd hos de dopaminerga neuronen, vilket medför att dopaminnivåerna sjunker. Denna dopaminbrist ger sedan upphov till de typiska Parkinsons-symtomen.

https://www.netdoktorpro.se/neurologi/medicinska-oversikter/parkinsons-sjukdom-ps/Braak-hypotesen Neurologi Sverige

Den så kallade Braak-hypotesen gör gällande att sjukdomsprocessen tar sin början i magtarmkanalen och i hjärnans luktcentrum. Teorin stöds av att symptom kopplade till matsmältning och luktsinne uppträder väldigt tidigt i sjukdomen

http://www.neurologiisverige.se/tag/braak/Matsmältning och luktsinne Neurologi i Sverige

Parkinsons sjukdom är starkt kopplad till nedbrytningen av specifika rörelsecentrum i hjärnan. Senaste årtiondet har dock frågan om var sjukdomen tar sin början lett forskare till en annan del i den mänskliga anatomin.
År 2003 presenterade den tyska patologen Heiko Braak en teori som föreslog att sjukdomens spridning startade i magtrakten. Tesen har alltsedan, trots högljudda protester, vunnit mark. Nu presenterar forskare vid Lunds universitet de första direkta bevisen på att sjukdomen faktiskt kan vandra från mage till hjärna.

Den så kallade Braak-hypotesen gör gällande att sjukdomsprocessen tar sin början i magtarmkanalen och i hjärnans luktcentrum. Teorin stöds av att symptom kopplade till matsmältning och luktsinne uppträder väldigt tidigt i sjukdomen.

http://www.neurologiisverige.se/omstridd-tes-om-parkinsons-sjukdom-starks-sjukdomen-kan-starta-i-magen/


Parkinsonförbundet

Braak-hypotesen

Den så kallade Braak-hypotesen presenterades år 2004 av Heiko Braak och medarbetare. Han menade att de förändringar i hjärnan som ger upphov till Parkinsons sjukdom sprider sig enligt ett fast mönster.

Parkinsons sjukdom börjar genom att ett skadligt ämne, exempelvis ett virus, andas in genom näsan och därigenom påverkar hjärnans luktcentrum. När ämnet sedan sväljs ned, kommer det i kontakt med tarmen och påverkar på så sätt det hjärnområde som styr tarmrörelserna


http://www.parkinsonforbundet.se/index.html?id=2145


Anmäl
2018-04-04 14:55 #4 av: [broderbob]

Omstridd tes om Parkinsons sjukdom stärks – sjukdomen kan starta i magen

Parkinsons sjukdom är starkt kopplad till nedbrytningen av specifika rörelsecentrum i hjärnan. Senaste årtiondet har dock frågan om var sjukdomen tar sin början lett forskare till en annan del i den mänskliga anatomin. År 2003 presenterade den tyska patologen Heiko Braak en teori som föreslog att sjukdomens spridning startade i magtrakten. Tesen har alltsedan, trots högljudda protester, vunnit mark. Nu presenterar forskare vid Lunds universitet de första direkta bevisen på att sjukdomen faktiskt kan vandra från mage till hjärna.

https://www.lu.se/article/omstridd-tes-om-parkinsons-sjukdom-starks-sjukdomen-kan-starta-i-magen

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.