Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande

Medicin mot herpesvirus kan stoppa Alzheimers?

2016-12-14 15:39 #0 av: Magi-cat

Tidigare har en forskargrupp vid Umeå Universitet funnit en koppling mellan herpesvirus och en förhöjd risk för Alzheimersutveckling.

Nu går forskarna vidare med den första kliniska studien där man undersöker om en behandling med herpesvirusläkemdel skulle kunna hjälpa mot grundläggande sjukdomsprocesser vid Alzheimers sjukdom.

36 personer med Alzheimers kommer att få läkemedel mot herpesvirus under fyra veckor. Personerna kommer att undersökas före och efter på olika sätt samt också genomgå undersökning med PET-kamera för att se om ett spårämne som samlas i celler med aktivt herpesvirus påvisar en infektion i hjärnan

"– Det känns fantastiskt spännande att få vara med och starta den här studien. I befolkningsmaterial har vi sett att herpesinfektion ökar risken för Alzheimers sjukdom. Det är därför synnerligen intressant att nu kunna undersöka om vi kan påverka dessa processer med en befintlig behandling som håller tillbaka herpesinfektionen, säger Hugo Lövheim, som är huvudansvarig forskare för studien och verksam läkare vid Geriatriskt Centrum, Norrlands Universitetssjukhus.".

http://www.umu.se/om-universitetet/aktuellt/nyheter/nyhetsvisning/studie-ska-testa-om-herpesviruslakemedel-kan-bromsa-utveckling-av-alzheimers.cid277149

Vi önskar förstås lycka till med studien.

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-12-14 16:23 #1 av: Ulla

Intressant!

Sajtvärd för Keramik ifokus


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.