Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sömn; drömmar; avslappning; meditation

Gilla mörkret!

2016-12-16 07:00 #0 av: Magi-cat

Alla vet vi hur viktigt det är med ljus, och särskilt gäller det att ta vara på dagsljuset nu när dagarna är korta. Sol

Men mörkret är också mycket viktigt. T.o.m. kan brist på mörker medverka till sjukdom eller övervikt...

Vi utsätts för mer ljus än vi kanske tänker på, dels med all civilisationens upplysning, dels från våra mobiler, läsplattor etc. som vi kanske t.o.m. tar med oss in i sovrummet.

Forskarna har börjat studera "ljusföroreningar" och hur de kan inverka på vårt biologiska system. Bl.a. har man misstankar om att för mycket exponering för ljus kan påverka system som muskler, benstyrka och immunförsvar. Via djurstudier Oberördhar man sett att de djur som utsätts för ljus dygnet runt drabbas av benskörhet och tappar muskelmassa. Eftersom deras immunförsvar är ständigt aktivt är det som om de bekämpar en infektion som inte finns.

Man tror sig också ha sett en koppling mellan utomhusbelysning nära hemmet och övervikt, beroende på att mättnadshormonet som går ner av mörker, ökar. Ljus sent på kvällen stör kroppens naturliga rytm.

Det är känt att nattarbetande människor är mer utsatta för diabetes typ 2 och hjärtsjukdomar. Man tror nu att exponeringen för ljus kan vara en bov i dramat.. Men hittills vet man alltså inte säkert.

Om inte annat sover vi bättre när det är mörkt...Och att sömnen är viktig vet vi åtminstone...  Somnar

källa: Må Bra 2017:01

Peace

Anmäl
2016-12-16 15:08 #1 av: nypisnina

Vad intressant! Jag är skitkänslig för, för många tända lampor inne när det är mörkt ute. (Även för starka lampor) Och på sommaren vill jag aldrig tända lampor inomhus. Efter att jag gick in i väggen så är det som om jag inte fixar för mycket ljus, för jag minns inte att jag har varit såhär anti mot lampor tidigare. Solljus och dagsljus däremot är det bästa som finns på dagtid och det känns som att lampor inomhus förstör dagsljuset som kommer in från fönstren. Så fort någon tänder en taklampa här hemma så är jag den första att släcka den och om det är mörkt så tänder jag istället en liten en i fönstret. Kan det vara så att det helt enkelt blir för mycket med fejkljuset? Intressant är det iaf.

Anmäl
2016-12-17 09:52 #2 av: Maria

Intressant.

Man ska ju t.ex inte använda läsplatta eller annat ljus i sängen om man har svårt för att somna har jag läst.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-17 20:04 #3 av: Loris M

Intressant! Jag trivs så här års när jag bara kan ha små lamor/ljus  i fönstret och på bordet. På sommaren måste jag alltid ha solglasögon för det blir otroligt jobbigt med så mycket ljus.

#1 Jag är likadan. Släcker allt här hemma, både lampor och diverse apparater för jag stör mig så mycket på det. Jag har också drabbats av utmattningssyndrom och just extra ljud- och ljuskänslighet är något som kommit med det och som jag troligen får dras med hela livet. 

#2 Det ljuset är inte skonsamt mot ögonen eller sömnen. Det har nu på sista tiden kommit några nya glas hos optiker som är väldigt lika progressiva men är anpassade just för skärmar och har som ett lila filter som gör det mera behagligt för ögonen och rekommenderas de som sitter/jobbar mycket vid datorn.

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2016-12-18 22:43 #4 av: Loris M

En intressant föreläsning som ni kan ta del av och som handlar om precis det som vi tar upp här i tråden. 

"Öppen föreläsning om ljuspåverkan, med sömn- och stressforskaren Arne Lowden, docent vid Stressforskningsinstitutet, som berättar om dygnsrytmer, ljusbeteende och om sömn."

http://www.su.se/om-oss/evenemang/%C3%B6ppna-f%C3%B6rel%C3%A4sningar/dygnetrunt%C3%B6ppet-om-att-leva-i-st%C3%A4ndigt-ljus-1.291734

Nu handlar det här kanske mer om ljus än mörkret men kanske intressant ändå. Glad

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor Bokcirkel och Multikulturellt 

Anmäl
2016-12-19 07:57 #5 av: Magi-cat

#4 Lysande!Får idé

 Så intressant!Sol (Ljus är den andra sidan av mörkret. GladMåne)

"För närvarande studerar han särskilt sömn och återhämtningseffekterna av behandling med ljuspåverkan i s.k. ljusrum, ljus i skolan och ljussättning i fönsterlösa rum. Han tittar också på kör-beteende nattetid hos yngre och äldre förare, samt hur mobiltelefonanvändning påverkar sömnen" om Arne Lowden, sömn- och stressforskare.

De skulle vara roligt att se utställningen om ljuset på Nordiska muséet också...

http://www.nordiskamuseet.se/press/nordiskt-ljus

Peace

Anmäl
2016-12-19 23:20 #6 av: nypisnina

#3 Har också solglasögon på sommaren när jag är utomhus, alltid. Kan knappt vara utan. Men solljus som kommer in och att dagsljuset får stå för ljuset inomhus är fint det. Märkligt, men intressant att man blir extra känslig för ljus när man varit utmattad.

Anmäl
2017-09-14 08:10 #7 av: Magi-cat

Puffar tråden m a a att mörkret obönhörligen närmar sig igen. Måne

Peace

Anmäl
2017-09-15 18:50 #8 av: [NeferNefer]

Kura skymning ... Glad

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-09-16 09:37 #9 av: Annielle

Skönt det, mindre stress och krav tycker jag.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-16 11:59 #10 av: Kyllan56

Intressant!

Sedan jag köpte en mörkläggninsrullgardin, sover jag bättre än någonsin. Jag har även persienner. 

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2017-09-16 14:54 #11 av: Annielle

#10 Det förstår jag att du gör, är det inte tillräckligt mörkt när man sover bildas det för lite melatonin och då sover man ju sämre.

Själv måste jag ha kolsvart när jag sover, vilket kräver en hel del mer än persienner och mörkläggningsrullgardin (kommer ju in ljus i från kanterna av rullgardinen) Hade varit underbart om det hade fungerat med en simpel ögonmask bara...

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-16 14:57 #12 av: [NeferNefer]

#11: Jag har köpt en mössa som jag drar ner över ögonen. Den sitter åt tillräckligt bra.

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-09-16 15:19 #13 av: Annielle

#12 Vad bra att det fungerar bra för dig! Tummen upp Hade gärna testat det också om det inte vore för att jag behöver hålla ansikte och huvud så svalt jag kan för att kunna sova (hör definitivt inte till dem som kan sova med strumpor heller, även fast jag oftast fryser om fötterna...)

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-16 15:20 #14 av: [NeferNefer]

#13: Oj, då förstår jag att det inte var ett bra tips för dig. Hoppas någon annan har ett bättre Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-09-16 15:29 #15 av: Annielle

#14 Det kan ju där emot vara ett bra tips för någon annan! Glad Jag vet att jag är krånglig tyvärr...efter en massa googlande och diskuterande med folk har jag endast kommit fram till att jag måste täcka för mitt fönster helt och hållet (jag tog några kraftiga pappersark som jag klädde med aluminiumfolie (för att hålla ute den gassande sommarsolen som gör sovhörnan olidlig) stoppade in dem innuti fönstret, persiennerna täcker för så det ser från insidan bara ut som om jag har nerdragna persienner och grannarna tror att jag är fotograf och har ett mörkrum just därför fick jag nyligen vetaSkrattar Fungerar men gör ju tyvärr att jag aldrig får in något ljus på dagen, inte kan ha några krukväxter i fönstret och gör att jag verkligen vantrivs dagtid med det....Fönsterluckor har varit en fundering sen.....men vet inte......

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-16 15:30 #16 av: [NeferNefer]

Det vore ju toppen om du hade haft ett rum helt utan fönster ...

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-09-16 15:34 #17 av: Annielle

Jo, fast det rummet vore ju inte precis trivsamt om man säger så....

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-16 15:36 #18 av: [NeferNefer]

Nej, det är sant. 

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2017-09-16 17:43 #19 av: Kyllan56

Kommer ihåg som barn när jag var i Tyskland, där hade de kraftiga persienner, som tog bort allt ljus. Det var beckmörkt. På den tiden hade man självlysande urtavlor på klockorna. Det var det enda som syntes, man kunde se hur mycket klockan var!

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2017-09-22 16:26 #20 av: Carmarino

Här är lamporna bredvid portarna i husen så starka att jag aldrig behöver tända lampan om jag behöver gå upp på natten. Har "ledbelysning" i hela lägenheten. Fast jag har inga problem att sova ändå.

Däremot är mina ögon väldigt ljuskänsliga när jag är utomhus. Har därför fotokromatiska och polariserande (mot ljusreflexer) glas i glasögonen. Glasen mörknar om det är mycket UV-ljus/solljus. Därför kan de bli mörka även om det är mulet.

Det ser ut som om jag har solglasögon på mig, men själv märker jag inte att de har blivit mörka. Åtminstone inte förrän jag kommer inomhus, för då kan det bli väldigt dunkelt ett tag, innan glasen återgått till sin normala "färg". Glad

¡ɹnʇɐuƃıs ɯos uǝp ɐɥ ɥɔo uǝʇxǝʇ ɹäɥ uǝp ɐɹǝıdoʞ ʇʇɐ ɹöɟ ɹɐlʞ åsʞɔo uɐʇn ʇɹɐɯs ɐɹɐq ǝʇuı np ɹä ɹäɥ ʇǝp ɐsä1 np uɐʞ

Anmäl
2017-10-02 10:33 #21 av: Dioramabyggare

Jag är också väldigt kännslig för elektriskt ljus, och när jag lagt mig på kvällarna har jag mycket hellre en liten ficklampa tänd när jag ligger i sängen och läser (jag använder den metoden att varva ner på kvällarna, hellre än att använda sömntabletter) än har sänglampan tänd.

Ljuset från smartfonskärmen upplever jag som ganska "onaturligt". En "surfplatta" (tror jag det kallas) jag övertog för några veckor sedan när hustrun skaffade en ny sådan apparat har jag inte börjat använda ännu Generadeftersom dens skärm är mycket större än skärmen på min smartfon. 

Anmäl
2017-10-02 13:22 #22 av: Annielle

#21

Det är jag också, jag har skaffat dimmer till de lampor jag har tänt på kvällen (sådan man kan sätta i vägguttagen) och har även svaga lampor i. I badrummet har jag två dubbla röda örngott som jag trär över lampan på kvällen och framför datorn/mobioltelefonen och tv:n använder jag solglasögon. Ja, det är tur att man bor själv ser ju rätt roligt ut liksomSkrattar

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-10-02 17:26 #23 av: Dioramabyggare

#22: så kreativt med röda örngott på badrumslampan, och solglasögon vid tv-tittande!

I badrummet har vi fyra starka halogenlampor i badrumsskåpet (de lyser nedåt, rakt på tvättstället) och en ljusstark takplafond. När jag är trött i hjärnan och behöver ta ett långt varmt avslappningsbad brukar jag oftast ha helt släckt i badrummet. Ibland ställer jag en värmeljuslykta på tvättmaskinen för att få extra avkoppling. 

Anmäl
2017-10-16 09:39 #24 av: Magi-cat

Höstmörkret rubbar vår dygnsrytm och sömn- och vakenhetsperioden förskjuts, enligt forskning vid Stressforskningsinstitutet.

Även här betonas hur viktigt det är att sova tillräckligt för att undvika sjukdom. 

Ett intressant förslag är (förutom att reducera det starka ljuset på kvällarna) använda gult ljus. T.ex. kan man koppla in datorn till TV:n för att få längre avstånd till skärm och ljus.

Test med ljusglasögon för ungdomar har också gjorts. Att bära dessa glasögon på morgonen före skolan antas öka piggheten och förbättra humöret.

Och, som vanligt, ska man förstås se upp med stressen...

https://www.vasabladet.fi/Artikel/Visa/161080

Peace

Anmäl
2017-10-16 09:42 #25 av: [NeferNefer]

Bra tips Tummen upp

"All tid måste förflyta i sin egen takt. Ibland dricker man kaffe. Ibland dricker man kaffe inte." (Mikael Niemi)

Anmäl
2018-10-02 12:34 #26 av: Magi-cat

Nu är det dags igen...Cool

Peace

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.