Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Sympatiska nervsystemet

2016-12-18 21:46 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Det sympatiska och det parasympatiska nervsystemet utgör tillsammans kroppens autonoma, icke viljestyrda nervsystem.

Det sympatiska nervsystemet är kroppens "gas" (till skillnad mot det parasympatiska som är "broms") och aktiveras som kamp- flyktrespons eller vid psykisk och fysisk stress. 
Det höjer blodtrycket och gör så att hjärtat slår fortare. Pupillerna vidgas och blod dras från huden så att man kallsvettas.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Sympatiska_nervsystemet

Se även Parasympatiska nervsystemet.

Peace

Anmäl
2016-12-19 08:50 #1 av: setfree

Det är många av oss som behöver lite mindre "gas". Vi behöver inte fry från lejon så ofta eller slåss med björnar. Man blir lite stressad av om datorn kraschar som att bli jagad av vargar vilket är lite onödigt.

Anmäl
2016-12-19 09:01 #2 av: Magi-cat

#1 Just det, stressen är lite annorlunda idag.

.

Men "gas" behövs också, lika mycket som "broms", för att hålla funktionerna uppe. Det är väl bara det att att gasen ofta sitter i för länge sedan "lejonet" egentligen har somnat...Systemet får då för hög ständig arousal.

Peace

Anmäl
2016-12-19 10:07 #3 av: setfree

Jag stavar fel ibland för att jag ser så dåligt. Jag märker det när jag läser i efterhand. Jag vägrar att skaffa glasögon för det är så opraktiskt.

Vi är designade för att möta ett lejon per vecka kanske och nu möter vi situationer som stressar oss lika mycket flera gånger per dag.

Nära att krocka med bilen, missade samtal, datasystem jag inte förstår, ny arbetsgivare eller barn som inte gör som man säger etc.

Nej det är nog så att vi inte ska mixtra med våra signalsystem, det är nog bättre att lära sig att slappna av lite oftare.

Anmäl
2016-12-19 10:21 #4 av: Magi-cat

#3 Snavar fel ibland gör vi alla. SkämtarJag har aldrig tänkt på att du gör det. (Men jag rättar om du vill) Glasögon är trist, men man vänjer sig nog. 

Precis, samma system som reagerade på lejonen reagerar nu, ofta och mycket, på triggers som våra förfäder i sin vildaste fantasi inte kunnat drömma m. (Som när den nya uppdateringen tvärvägrar att göra som jag vill, IGEN!)

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.