Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar

Ny forskning med MRI om social ångest

2016-12-23 08:20 #0 av: Magi-cat

Social ångest är ganska vanligt och man beräknar att en av tio i Sverige lider av det.

KBT är en vanlig behandlingsform som i de flesta fall ger resultat. Men inte alltid.

Nu kan ny forskning om hjärnan ge kunskap om vilka som inte svarar på den vanliga behandlingen.

Med hjälp av MRI - avbildning av hjärnan med hjälp av magnetresonanstomografi - har forskare vid LiU mätt hjärnaktivitet och grå substans i patienternas hjärnor. 
Man ser då att amygdala överaktiveras hos personer med social ångest, mer än hos de som inte lider av detta.

Efter nio veckor med KBT ser man att amygdala minskar och reagerar mindre än innan behandlingen och dessa patienters social ångest har också minskat.

Forskarna visar också att de utifrån MRI och en datadriven analysmetod med 90 % sannolikhet kan förutsäga vilka som inte reagerar på KBT.
Det innebär att behandlingen kan individanpassas och man behöver inte låta alla genomgå samma behandling, en behandling som alltså hos vissa ändå inte hjälper.

Man hoppas också att de nya kunskaperna ska generera nya behandlingsformer för de personer som inte blir hjälpta av KBT.

http://liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.708334?l=sv

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-12-23 08:50 #1 av: setfree

Vi har sett hur informationssamhället har förändrat våra liv. Jag tror att vi kommer att få se mycket stora förbättringar inom medicin och sjukvård.

Det finns många olika verktyg som detta exempel men vi ser inte så mycket i praktiken. När de upptäcker att det finns pengar att tjäna genom individanpassning kommer säkert beslutsfattare att ta till sig tekniken.

MRI är fortfarande en dyr mätmetod kanske. Det kanske finns för få MRI-utrustningar.

Bra exempel Magi-cat på hur tekniken kan öka vår kunskap.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.