Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Anatomi och fysiologi

Handen och hjärnan

2016-12-25 17:06 #0 av: Loris M

Göran Lundborg, professor emeritus vid Lunds universitet har skrivit denna intressanta artikel om samspelet mellan handen och hjärnan. Han belyser handens förutsättningar i det nya högteknologiska samhället och även riktar en viss kritik mot att vi i alltför hög grad fokuserar på teknikens möjligheter men glömmer bort handens intelligens. 

"Handen kan ses som ett sinnesorgan, lika viktigt som ögat och örat. Handens känselfunktioner är ofantligt välutvecklade, och i beröringens magi ligger förmågan att uppfatta och känna igen former och ytstrukturer utan synens hjälp – handen ”ser” åt oss. Med handen kan vi uppleva karaktären hos olika material – den skiljer lätt mellan ylle, bomull och silke och kan utan vidare avgöra om ett material är sprött, skrovligt, elastiskt eller fuktigt. /.../

Handens specifika färdigheter och egenskaper hänger samman med dess speciella och nära samspel med hjärnan. I hjärnan finns kroppens alla delar representerade i den så kallade kortikala kroppskartan (kortex = hjärnbarken). Storleken på dessa representationsområden står i direkt proportion till hur väl känselfunktioner och motoriska funktioner är utvecklade i respektive kroppsdel. /.../ Man trodde länge att hjärnans kroppskarta var statisk och oföränderlig, men i dag vet vi att hjärnan är dynamisk – plastisk – och snabbt anpassar sig till handens funktionella krav. En aktiv hand ”växer” i hjärnan och får snabbt ett större utrymme än en passiv hand.  /.../

Det har sagts att handens mest kraftfulla redskap är pennan. Genom det skrivna ordet har det blivit möjligt att dokumentera och bevara berättelser och beskrivningar som i gångna tider kunde föras vidare endast genom muntlig tradition. Bevarade brev ger oss kunskap och perspektiv på människors kommunikation och levnadsvillkor i gångna tider. I datoråldern har allt detta ersatts av snabba sms-meddelanden och mejlkommunikation. Med några enkla tryck av ett finger på en mobilskärm kan vi i dag kommunicera med individer var som helst på jorden, genom meddelanden som dessvärre knappast bevaras för eftervärlden. Det handlar om en form av teknikförlängning av handen där ett tryck av ett finger genom avancerad teknik kan åstadkomma det som ligger bortom gränsen för handens egen förmåga."

http://pedagogiskamagasinet.se/handen-spelar-huvudrollen-i-hjarnan/

Sajtvärd för Förskolan, Lika villkor och Bokcirkel

Medarbetare: Multikulturellt 

Anmäl
2016-12-25 17:32 #1 av: Magi-cat

Mycket viktigt och riktigt! Tack Loris,  otroligt intressant! Blomma

"Man kan säga att handen formar hjärnan genom att omorganisera de funktionella kopplingarna mellan nervcellerna i hjärnbarken. Aktiva händer stimulerar alltså stora delar av hjärnan – kanske finns här en delförklaring till att aktiva och skapande händer så tydligt stimulerar vårt välbefinnande och vårt kreativa tänkande. "

"Man kan säga att handen formar hjärnan genom att omorganisera de funktionella kopplingarna mellan nervcellerna i hjärnbarken. Aktiva händer stimulerar alltså stora delar av hjärnan – kanske finns här en delförklaring till att aktiva och skapande händer så tydligt stimulerar vårt välbefinnande och vårt kreativa tänkande. "

Mot bakgrund av det ovan sagda är det där med smörknivstillverkning i slöjden kanske inte så dumt ändå, och musik i skolan så mycket mer än en muntration....Men vikten av handens intelligens är tyvärr så ofta förbisedd.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2016-12-25 18:45 #2 av: Maria

Tänkt bara att genom handen/fingrarna kunna läsa blindskrift.

/Maria

 

Anmäl
2016-12-25 18:58 #3 av: Magi-cat

Ja, eller tala teckenspråk med...

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.