Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Övrigt

Finns det ett våldscentrum i hjärnan?

2017-01-09 14:53 #0 av: Magi-cat

En fråga om ev våldscentrum eller om aggressivitet hör hemma i någon särskild del av hjärnan ställs i tidskriften Modern Psykologi 2017:01.

Psykiatriker och forskare vid KI svara ungefär så här på frågan...

Något "våldscentrum" i hjärnan finns det inte, men från hjärnavbildningar vet vi att det är främst två områden som är av vikt vid aggressivitet, nämligen pann- och tinningloberna. Pannloberna hanterar bl.a. impulskontroll. Där finns också känsloreglering, dvs att kunna styra känslor och även behärska sig. Den som brister i impulskontroll och känsloreglering har lättare att hamna i en våldsam situation.

I tinningloberna finner vi amygdala, den viktiga struktur som kan liknas vid hjärnans alarmsystem.

Hos psykopatiska personer fungerar inte amygdala normalt, vilket gör att personen inte lär sig av tidigare händelser och kan undvika hotfulla situationer. Amygdala deltar också i tolkningen av känslomässiga ansiktsuttryck. Psykopatiska personer har bl.a. svårt att tolka rädda ansikten, vilket kan vara en förklaring till att de går vidare med våld och hot fast offret blivit rädd.

källa: Modern Psykologi 2017:01.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-09 15:22 #1 av: Tjeja

Jupp Pannloben och tinningloberna har egenskaper som förebygger våldsbeteende kan man säga. Så har de skadats på något vis ökar risken för våldsbenägenhet.

Medarbetare på FågelmatningDjurparkerVilda djur och Politik i fokus.

Anmäl
2017-01-10 10:47 #2 av: setfree

#0 Hos psykopatiska personer fungerar inte amygdala normalt, vilket gör att personen inte lär sig av tidigare händelser och kan undvika hotfulla situationer. Amygdala deltar också i tolkningen av känslomässiga ansiktsuttryck. Psykopatiska personer har bl.a. svårt att tolka rädda ansikten, vilket kan vara en förklaring till att de går vidare med våld och hot fast offret blivit rädd.

Antisociala och psykopatiska personlighetsdrag förekommer hos uppskattningsvis 3% av männen och mindre än 1% av kvinnorna. Bland de som döms till fängelse är dock andelen över 50%.

Källa: Psykologiguiden.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.