Djurens hjärna; Evolutionen

Om möss, människor och jaktinstinkt

2017-01-16 21:00 #0 av: Magi-cat

Vetenskaparna kommer allt längre i sin forskning när det gäller att kontrollera - möss. Ledsen

Forskare vid Yale University har upptäckt två uppsättningar neuron i mushjärnan som kontrollerar instinkten att jaga och döda. Båda finns i amygdala, den struktur som främst kontrollerar rädsla, motivation och ingår i känslohjärnan.

Med en teknik som kallas optogenetik manipulerade man dessa områden så de kunde slås av och på med laserljus. 

När lasern inte var påslagen uppförde sig mössen normalt i sina burar. När den slogs på började mössen frenetiskt jaga vad som helst och fälla "bytet". De förvandlades till "killer machines", enligt artikeln, och forskarna kunde alltså styra deras beteende med hjälp av lasern.

Forskarna kunde också blockera en i taget av neurongrupperna. När de blockerade den ena kunde musen fortfarande jaga, men var dålig på att bita ihjäl bytet och vice versa.

Nästa steg blir att finna ut vad som aktiverar neurongrupperna i det verkliga livet. Beteendestudier föreslår visuella triggers, som små rörliga objekt. Amygdala får då information om bytet och därefter aktiveras regioner för motorisk aktivitet.

https://www.newscientist.com/article/2117842-mice-turn-into-killers-when-brain-circuit-is-triggered-by-laser/

Vilken nytta kan man få av att veta detta? Det framgår inte klart vad man hoppas på. Kanske är det att lära sig mer om amygdalas funktion, om motivation?

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-01-17 11:26 #1 av: Maria

Vi har mycket att tacka dessa små djur förFunderar

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.