Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Psykologi

Rorschachtest

2017-02-01 18:28 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Har ni hört talas om Roschachtestet eller "bläckplumpstestet"?

Hermann Rorschach var en schweizisk psykiater som i början av 1900-talet utvecklade det s.k. Rorschach-testet. Det var tänkt att användas som ett kognitivt perceptuellt personlighetstest. (1)

Det byggde på en teori av en norsk filosof (Vold, 1850-1907), om dröm- och fantasibilder. Rorschach kombinerade den teorin med C.G. Jungs (1875-1961)teori om olika personlighetstyper, introvert och extravert. (2)

Tio tavlor med nonfigurativa "bläckplumpar", - fem svartvita, två svart-vit-röda, tre flerfärgade - visades i bestämd ordning för testpersonen/patienten, som fick berätta vad bilderna sågs föreställa. Tanken var att patientens undermedvetna tankar och föreställningar skulle projiceras i bläckplumparna.
Psykiatern skrev upp alla svar och gjorde sedan en tolkning.

Tolkningsmetoden comprehensive system utvecklades på 70-talet av John Exner. Det bygger på en databas av Rorschachprotokoll som ska underlätta statistiska jämförelser. (1)
Exner gav Rorschachtestet en renässans på 1980-talet. Konsultfirmor världen över lär ha använt testet för chefsrekrytering. (2)

Enligt wikipedia-länken nedan används metoden ännu idag inom rättspsykiatri och allmän psykiatri. (1)

Jag vet inte om det stämmer.
Rorschachtest har fått kritik eftersom testet saknar normer och objektivitet och kan klassificera i värsta fall helt fel. Det är då värdelöst eller t.o.m. farligt som bedömningsunderlag. 

1. http://sv.wikipedia.org/wiki/Rorschachtestet

2. http://www.psykologiguiden.se/psykologilexikon?Lookup=Rorschachtestet,%20Rorschachmetoden

Läs mer:

http://psykologisk.se/rorschachtestet-kontroversiellt-personlighetstest/

http://en.wikipedia.org/wiki/Rorschach_test

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-02-12 11:39 #1 av: Lona

Jag har gjort ett Rorschachtest, tror det var i början/mitten på 90-talet (när blir man utslängd från BUP och överflyttad till vuxenpsyk?).
Nu minns jag inte exakt resultatet men det var ändå rätt fascinerande att man ser så olika saker i några "plumpar" och att det faktiskt stämde rätt väl med min personlighet och mina problem. Dock hade de förmodligen kunnat få fram precis samma information genom att prata med mig och ställa några frågor under 10-15 minuter... ;-)

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2017-04-11 07:50 #2 av: Magi-cat

Tydligen så används Rorschachtest fortfarande och t.o.m. accepteras som bevis i finländska domstolar, enligt artikeln i länken. (Jag vet inte mer om hur det fungerar rättsligt eller om det är likartat här.)

Utövarna av testmetoden menat att med hjälp av testet där personen får se tio bilder kan man avgöra om han eller hon är narcissist eller inte.

"Och hur fungerar bilden som avslöjar narcissisten? Rorschachtestet består av tio bilder där man helt enkelt ska berätta vad man ser. Narcissistiskt lagda människor tenderar att se världen som mörk, fragmentarisk och kaotisk. Vilket brukar synas när psykologen analyserar de hundra olika variablerna i testet. Den exakta tolkningen av svaren vill uttolkarna hålla hemlig."

Förhoppningsvis är det inte det enda man baserar utlåtandet på...

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/04/09/bilden-som-kan-avsloja-om-du-ar-narcissist

Oavsett allt annat så är det intressant att olika människor ser så olika saker i icke-föreställande bilder.

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-04-11 14:36 #3 av: Annielle

Det låter inte riktigt klokt om man skulle bli diagnosticerad som narcissist på grund av att man tenderar att se världen som  mörk, fragmentarisk och kaotisk. Det tycker jag lätt skulle kunna stämma inpå en om man till exempel är deprimerad, har mycket ångest, lever med trauman o.s.v.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-04-11 16:02 #4 av: Lona

#3, Tänkte samma sak...
Försöker komma ihåg vad jag såg i de där bilderna egentligen, det jag minns tydligast är två arga kaniner som boxades ;-P .
Jag hade i vilket fall tydligen väldigt mycket annorlunda tolkningar än vad folk generellt brukar ha, även om bilderna ju inte föreställer något.
Well, jag blev inte narcissist i alla fall, det får jag väl vara nöjd med.

Undrar hur Trump skulle tolka ett Rorschach-test, ska vi tippa på att bilderna skulle ses som mörka, kaotiska och fragmentariska...?

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2017-04-12 18:55 #5 av: Magi-cat

#3 Jag tror och hoppas att man har betydligt mer att "gå på"...

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.