Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Nytt neuron funnet - betydelse för medvetandet?

2017-02-28 08:26 #0 av: Magi-cat

Med en ny avbildningsteknik har man funnit ett helt nytt neuron som omsluter hela mushjärnan! Aldrig förut har man sett neuron som så sträcker sig över båda hjärnhalvorna.

Fyndet av detta neuron är så epokgörande att man t.o.m. tror det kan kasta ljus över medvetandets gåta.

Tack vare denna nya avbildningsteknik har man upptäckt tre nya neuron i däggdjurshjärnan. Det senaste omsluter hela hjärnan som en "törnekrona".

Alla tre neuronerna emanerar från en del av hjärnan som man förknippar med medvetandet. 
Detta område kallas claustrum sitter mellan putamen och insula och räknas till ändhjärnan. Den är som en tunn hinna av grå massa och har liknats vid en dirigent som medvetandegör sinnesintryck.

Upptäckten av dessa nya neuron är ytterst intressant, men det gör inte att hypotesen om medvetandet nödvändigtvis stämmer, det måste utrönas vidare.

(bild i länken nedan)

http://www.sciencealert.com/a-giant-neuron-has-been-found-wrapped-around-the-entire-circumference-of-the-brain

https://www.scientificamerican.com/article/giant-neuron-found-wrapped-around-an-entire-mouse-brain/

claustrum:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Claustrum

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-06-05 10:21 #1 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.