Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan

Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Embryologi; Den unga hjärnan

Läs för babyn!

2017-03-06 10:48 #0 av: Magi-cat

Forskning visar att de barn man läser högt för får större ordförråd och senare även lättare att lära sig läsa och skriva.

Redan så små barn som en sexmånaders baby kan koppla ihop bilder och ord och har nöje av läsningen.

Det är aldrig för tidigt att börja med läsningen.
Många bibliotek ordnar bokprat och babysammankomster. 

I Arvika tar man under babybokpratet en liten boktuggarpaus då barnen lite med handgripligt får bekanta sig med böckerna och tugga på dem. TystadSkrattar

"Barn som blir lästa för som små har enligt flera forskningsrapporter ofta lättare att lära sig läsa och skriva. Dessutom har det betydelse för barns läsprovsresultat även efter att de har gått i skolan i fyra år, enligt Skolverkets rapport PRILS 2011."

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/ju-tidigare-man-laser-for-barnen-desto-battre

Jag tror definitivt också att även de små barnen förstår mer än man tror och det finns bara fördelar med att läsa för dem! Gå gärna på bibliotekens babybokprat, det brukar vara väldigt trevligt - för alla.

Peace

Anmäl
2017-03-06 11:10 #1 av: setfree

#0 Förlåt Magi-cat för lite OT men det har lite med barn att göra:

Jag såg igår på kunskapskanalen.

4-åringarnas hemliga liv

Del 2 av 8. Hur ser det psykologiska spelet ut mellan förskolebarn? Vi fortsätter följa 4-åringarna, som utvecklar sitt språk och sin empatiska förmåga i leken med varandra. Men vad pågår egentligen mellan dem? En grupp forskare får unik inblick i hur deras samspel ser ut med teknikens hjälp.

Underbart att följa det sociala spelet. Vi skrattade gott. De är mer avancerade än vi tror.

Anmäl
2017-03-06 12:05 #2 av: Magi-cat

#1 Underbara barn! Glad

Lägger till länk:

http://www.svtplay.se/fyraaringarnas-hemliga-liv

Peace

Anmäl
2017-03-12 21:13 #3 av: Magi-cat

Läs för de äldre barnen också, även sedan de börjat läsa själva!

Förutom att det ger en fin stund av gemenskap klarar sig barn som fått mycket högläsning bättre i skolan. Dessutom får man tillfälle att diskutera texten och kan läsa svårare böcker än barnen skulle läst själva.

"- En vuxen kan erbjuda en starkare läsupplevelse och ju äldre barnen blir, desto mer spännande blir ju böckerna även för oss vuxna. Med äldre barn kan man också läsa och diskutera det som står i tidningar, till exempel. Det viktigaste är att vi vuxna engagerar oss i det som barnen är intresserade av"

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/03/11/las-hogt-aven-aldre-barn

Och så är det så roligt...Glad

Peace

Anmäl
2018-04-17 12:20 #4 av: Magi-cat

Puttar upp lite m.a.a. Ranelids "Lär dig tala och skriva svenska".

https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/lar-dig-att-tala-och-skriva-svenska-om-du-bor-i-sverige/

Peace

Anmäl
2018-04-20 00:24 #5 av: [broderbob]

Tidig läsning, papper och penna.... 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.