Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Ny teknik analyserar hjärnans undermedvetna

2017-04-07 10:21 #0 av: Magi-cat

De är snart i allmänt bruk - de självkörande bilarna.

Nu tar forskare på Luleå Universitet fram ny teknik för att försöka förebygga trafikolyckor med självkörande bilar.

"I det nya labbet kan forskarna visualisera och analysera mänskligt beteende, för att till exempel undersöka hur trötthet påverkar bilförare eller hur beslutsfattande fungerar i riskfyllda arbetsmiljöer."

I det mobila och uppkopplade labbet kan man fånga upp och analysera signaler från kroppen som vi inte är medvetna om eller kan styra. Vad tittar föraren på och hur reagerar hen?

De biometriska mätmetoder som används är EEG (för hjärnbarkens elektriska aktivitet) och EMG (för att mäta musklernas respons på nervsystemets stimulering.)
Vidare kontrollerar man hudkonduktans, hjärta, ögonrörelser och ansiktsuttryck hos försökspersonerna.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ny-teknik-har-koll-pa-vart-undermedvetna

Vad känner ni till om självkörande bilar? Behövs det ett mänskligt sinne bakom ratten? Blir det en säkrare/osäkrare tillvaro när datorn tar steget ut på vägarna? 

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-06 10:03 #1 av: Magi-cat

Ballong

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-05-09 22:45 #2 av: Lona

Rent spontant tänker jag att en kombination borde vara det bästa? En mänsklig förare men som har diverse halvt självgående teknik till sitt förfogande?
(Jag är lycklig över backkameraSkrattar)

Det här är ett forskningsområde som kommer stort tror jag, har en vän vars doktorsavhandling byggde på hur bilen/tekniken kan läsa hur "mottaglig föraren är för information". Till exempel när GPS:en skall hålla käften för att föraren är stressad och så vidare.
Tror att det delvis byggdes på ögonrörelser hos föraren (har faktiskt inte läst avhandlingen).
I vilket fall lär vi få mer och mer "tänkande" bilar. Min kompis forskar inom lingvistik, inte inom teknik eller relaterade områden. Intressant när olika inriktningar kan samarbeta.Glad

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.