Språk

Bouba-kiki-effekten

2017-04-14 07:00 #0 av: Magi-cat

Bouba-kiki-effekten innebär att vi tenderar att spontant koppla runda geometriska former till mjuka ord, som Bouba, och spetsiga geometriska former till ord som uppfattas som hårda, som kiki.

Ett ord kan alltså låta som en form. Denna koppling verkar göras även om vi inte är medvetna om den. (1)

Bouba-kiki-effekten beskrevs för första gången 1929 av psykologen Wolfgang Köhler. I  experiment med spansktalande befolkning på Teneriffa visade han vassa respektive runda geometriska former för försökspersoner, och bad dem att ange vilka som heter takete och vilka som kallas baluba. (senare maluma). Som resultat upptäcktes den preferens som senare kom att kallar Bouba-kiki-effekten. (2)

I en studie (publicerad i år i Psychological Science) ville man testa om fenomenet och kopplingen mellan ord och form görs innan vi är medvetna om den. 96 försökspersoner fick titta på två bilder, en med varje öga. Långsamt och gradvis framträdde en form tillsammans med ordet bubu eller kiki. När ord och form stämde överens (dvs bubu med den runda formen och kiki med den kantiga) blev deltagarna snabbare medvetna om figuren.

Detta menar forskarna tyder på att vi gör en tidig omedveten behandling av ord och form. 

"Ett ord kan alltså låta som en form – redan innan vi känner till formen." (3)

Det finns indikationer på att detta är ett universellt fenomen, men många språk återstår förstås att testa.

(Se exempel på respektive figurer i länk 2)

1. Språk-tidningen 2017: 03

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Bouba/kiki_effect

3. http://spraktidningen.se/taggar/bouba-kiki-effekten

Peace

Anmäl
2019-01-19 12:14 #2 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.