Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Luktöverkänslighet

2017-04-22 08:46 #0 av: Magi-cat

(till sajtens lexikon Cool)

Luktöverkänslighet kallas också doftöverkänslighet.

Uppskattningsvis ca 10 % av befolkningen har besvär av vardagliga lukter. (3)

Symptomen kan vara huvudvärk, nästäppa, stickande känsla i ögonen eller hosta.

Luktnerven, nervus olfactorius eller kranialnerv I, är ett 20-tal nervtrådsbuntar som börjar i nässlemhinnan och slutar i doftknölens omkopplingsnystan. (1)

Vid luktöverkänslighet är nerverna extra känsliga och reagerar ovanligt starkt även på mycket små mängder av de ämnen man andas in. Nervsignalerna går till hjärnan och den överkänsliga kan reagera med host- och nysattacker. (2)

Varför en del är luktöverkänsliga vet man inte, men det kan ligga ärftliga faktorer bakom.

Det är viktigt att komma ihåg att luktöverkänslighet inte beror på allergi eller har samband med astma. Vid allergi finns antikroppar i blodet, men det finns det alltså inte vid luktöverkänslighet. 

Det finns ingen medicin eller behandling som tar bort eller lindrar luktöverkänsligheten. Det man kan göra som luktöverkänslig är att berätta för omgivningen och att, beroende på hur svåra symptomen är, lära sig undvika lukter och miljöer man inte tål.

1. http://nervsystemet.se/nsd/structure_165

2. https://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Doftoverkanslighet/?ar=True

3. http://www.prevent.se/arbetsliv/artikel/2012/nya-ron-om-luktoverkanslighet/

Peace

Anmäl
2017-04-22 08:48 #1 av: Magi-cat

En luktöverkänslig persons berättelse:

Hon verkar vara väldigt drabbad...

"Allt vi tar för givet blir utmaningar och problem för Ingvor. Hon kan inte ens ta emot post eller presenter. Allt måste först vädras, inte minst omslagspapper.  Allt som kommer in i huset kan orsaka reaktioner. Många maträtter är uteslutna, framförallt de som skapar stekos.

Ingvors man köper doftfria tvättmedel och hygienartiklar men det hjälper inte alltid – de kan vara ”doftsmittade” om de har stått på samma hylla som ordinarie utbud."

https://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Mer-om/Reportage-Doftoverkanslighet-Ingvors-berattelse/

Peace

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.