Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Den sociala hjärnan

Ortorexi

2017-04-24 14:41 #0 av: Magi-cat

(Till sajtens lexikon Cool)

Ortorexi innebär i korthet när en persons hälsosamma livsstil och medvetenhet om kost och träning har slagit över och blivit en besatthet där ingenting räcker eller inget är gott nog.

Ortorexi uppmärksammades först under slutet av 1990-talet. Det är, till skillnad från anorexia nervosa eller bulimia nervosa, ingen psykiatrisk diagnos och begreppet är inte etablerat inom psykiatrin.

Ortorektikerns kost är ofta strikt kontrollerad och personen noga påläst om vad som är hälsosamt, 
Ofta påverkas det sociala livet då personen känner sig otillfredsställd om denne inte uppfyller högt ställda och orealistiska mål gällande träning och kost.
Men samtidigt kan personen känna sig bekräftad av omgivningens beröm för den "hälsosamma" livsstilen och träningskonceptet.


Ortorexi kan också ge fysiska symptom som vid överträning. Det kan vara bristande koncentrationsförmåga, muskelvärk m.m. 

Någon särskild metod för att behandla ortorektiker är inte känd.

Det har inte gjorts så många studier om ortorexi, men en italiensk studie finns om 404 personer varav 28 stycken ska varit ortorektiker. (1)

källa:

1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Ortorexi

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-04-24 14:43 #1 av: Magi-cat

En person med ortorexi berättar:

"Att försöka bli frisk ifrån ortorexi – manisk överhälsosamhet, är långt ifrån enkelt. Precis som med anorexi och bulimi är kampen lång. Men det finns en skillnad. När min sjukdom tar över blir jag överöst med beröm. När jag kör dubbla träningspass och beställer salladsluncher får jag bekräftelse. Fettet som börjar försvinna till förmån för tonade muskler ger mig komplimanger. Att neka till kakfatet, och få till träningspasset på julafton ses med beundrande ögon. När jag instagrammar en bild på löparskor i spåret kl. 05:30 får jag 200 likes! Men när jag ligger där i diket och kräks av utmattning är alla borta. När de ser värktablettskartor som jag tömt på vägen mot gymmet väcks irritation. Mina synade lögner sprider sorg."

http://www.metro.se/artikel/den-som-bara-tr%C3%A4nar-tre-g%C3%A5nger-i-veckan-har-inget-att-komma-med-xr

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-04-24 14:45 #2 av: Magi-cat

Boken "Jag är sjuk", va Lisa Jisei:

"Det går utför. /.../När min kropp börjar säga ifrån känner jag hur svag jag är. Min automatiska reaktion är att öka träningsfrekvensen till det dubbla för att bli dubbelt så vältränad. Innerst inne vet jag hur ohållbart det är, men ingenting spelar någon roll när ångesten kommer. Mot den har jag ingen chans."

http://www.bokus.com/bok/9789163774515/jag-ar-sjuk-om-manisk-overhalsosamhet-ortorexi/

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-04-26 19:22 #3 av: Skogsväsen

#0 känslan när man läser det här medans kakor knapras och större delen av dagen utgörs av datorsittande... Tummen upp

Anmäl
2017-04-26 19:33 #4 av: Magi-cat

Tummen uppGlad

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.