Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Medlemsberättelser Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Sinnen

Ljudnjutning med ASMR

2017-05-10 14:44 #0 av: Magi-cat

ASMR är akronym för autonomous sensory meridian response (autonom sensorisk meridiansk respons) och innebär en känsla av välbehag som kan skapas av ljud.

Har ni hört att poddar och videor som framkallar ASMR blivit populära? Eller erfarit upplevelsen själva?

Viskningar, knaster- och prasselljud lär ge åhöraren en känsla av välbehag som även kan framkallas av lukt- eller synintryck. Smackande läppar, människor som pratar långsamt och mjukt, sprakande brasor och rinnande vatten lär också kunna framkalla fenomenet som ibland kallas "hjärnorgasm".

Känslan är som en rysning och ger gåshud.

källa: Språktidningen 2017:04 (under rubriken: Tecken - nya ord och namn)

Peace

Anmäl
2017-05-12 20:35 #1 av: Fransu

Jag lyssnar på ASMR ibland och tycker det är avkopplande. Vid rätt ljud får jag verkligen rysningar av välbehag. Jag läste någonstans att det inte funkar för alla. För mig funkar inte alla ljud. Exempelvis tuggljud och "pussljud" har snarare motsatt effekt på mig. Tycker bara det är obehagligt. Däremot om någon talar med mjuk viskande röst och kanske prasslar med något tyg eller annat tycker jag det är avkopplande nästan hypnotiserande. Rekommenderar alla att prova! Och ge det några chanser med olika utövare, man gillar som sagt kanske inte alla.

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl
2017-05-13 16:47 #2 av: Annielle

Det var någon på en blogg för ett tag sen som tipsade om det eftersom det var så rogivande att lyssna på när hon skulle sova , så jag kollade in hennes länkar och fick bara obehagskänslor av hennes favoriter, men ska kolla in fler då.

Vore underbart om det kunde ha någon effekt på en sådan stressad person som mig.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2019-11-13 11:41 #3 av: Magi-cat

Anders Hansen om ASMR på SvT, ca 1 min: 

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/rysningar-av-valbehag-det-har-ar-asmr

Peace

Anmäl
2019-11-13 11:55 #4 av: Dioramabyggare

Ett ljud jag blir lugn av att höra är rösten i "Sjörapporten" i  SR P1.

Anmäl
2019-11-13 12:15 #5 av: Magi-cat

#4 Den är bra! Glad (Väcker lite barndomsminnen till liv.)Peace

Anmäl
2019-12-27 10:13 #6 av: Magi-cat

Ballong

Peace

Anmäl
2019-12-28 08:58 #7 av: Maria

Så spännande.

Jag älskar ljudet av porlande vatten och vi hade en vattenfontän i trädgården och jag tyckte det var ljuvligt. Sov så gott på sommarnätterna när jag hörde vattnet på avstånd.

Min man däremot höll på att gå i taket. Han upplevde det som oerhört stressande så vi fick ta bort den till slut.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.