Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (7) Senaste inläggen

Om ifokus och sajten Anatomi och fysiologi Autism; ADHD; ADD etc Belöningssystemet; beroende Demenssjukdomar; Alzheimers; åldrande Den sociala hjärnan Djurens hjärna; Evolutionen Embryologi; Den unga hjärnan Fobier Huvudvärk, migrän Illusioner; hallucinationer och andra felslut Inlärning Intelligens; savant och andra extraordinära färdigheter Maximera hjärnan; klurigheter Minnet och dess funktioner Nervsystemet Neurologiska sjukdomar; psykiska sjukdomar Psykologi Sinnen Smärta; stress Språk Sömn; drömmar; avslappning; meditation Tumörer; skador Vetenskap; forskning; teorier Övrigt OffTopic
Vetenskap; forskning; teorier

Var i hjärnan sitter våldet?

2017-05-11 17:51 #0 av: Magi-cat

Alltså, finns det något speciellt våldscentrum  i hjärnan som kan utpekas när man undersöker våldsbenägenhet?

Frågan ställdes i Forskning och Framsteg 2017:01.

Svaret  av psykiater/forskare vid KI blev att det inte kan sägas finnas ett särskilt "våldscentrum" i hjärnan. Men vid hjärnavbildningsstudier har man funnit speciellt två områden som är av vikt vid våld och aggressivitet, nämligen hjärnans pannlober och tinninglober.'

Pannloberna ska stå för impulskontroll och reglering av känslor. Har man nedsatt funktion här är det kortare avstånd till att en ordväxling eller en snabb impuls övergår i våld.

I tinningloberna finner vi amygdala som signalerar till resten av hjärnan om vi utsätts för hot. Med amygdalas hjälp kan vi  tolka ansiktsuttryck och avsikter och undvika en hotfull situation en annan gång. Men en person med t.ex. psykopati lär sig inte av misstagen och har svårare att tolka andras kroppsspråk, speciellt hos rädda personer.
Därför upphör de inte med hot och våld när den andra personen visar rädsla.

källa: FoF 2017:01

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl
2017-05-24 21:30 #1 av: Magi-cat

Ballong

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade Fenomen. 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.